Golob: Za kaos pred ZD Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda

Slovenija 01. Okt 202413:20 6 komentarjev
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob je na poslansko vprašanje Jelke Godec (SDS) v zvezi s številnimi zavajajočimi izjavami, med drugim o stanju v zdravstvu, odgovoril, da je "zdravstvena reforma v polnem teku". Odgovornost za veliko gnečo pred ZD Slovenska Bistrica, kjer so v ponedeljek vpisovali nove paciente, pa je pripisal vodstvu zavoda.

Pred Zdravstvenim domom (ZD) Slovenska Bistrica se je v ponedeljek zjutraj in dopoldne vila dolga kolona ljudi, ki so čakali na vpis pri novi družinski zdravnici Mariji Osovnikar. Okoli 11. ure je postalo jasno, da so vsa razpoložljiva mesta pri novi zdravnici družinske medicine že zapolnjena, zato je bilo med ljudmi v vrsti čutiti kar nekaj negodovanja.

“Pričakovali smo tako ogromen naval novih pacientov, zato smo organizirali tri vpisna mesta, predvidevali pa smo, da bi vpis potekal danes ves dan in še v naslednjih dneh, do zapolnitve 1.895 glavarinskih količnikov. Mesta so bila kmalu že zapolnjena,” je v ponedeljek za N1 pojasnila direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak. Glavarinski količnik 1.895 pomeni, da se je pri novi zdravnici vpisalo okoli 1.300 pacientov.

V slovenskobistriškem zdravstvenem domu so številni pacienti v tem letu ostali brez osebnega zdravnika, potem ko je maja zapustila delovno mesto dotedanja strokovna direktorica ZD Slovenska Bistrica Alenka Antolinc Košat, konec junija pa se je upokojila zdravnica koncesionarka Tanja Pavlovič. Skupno sta skrbeli za okoli 3.000 pacientov.

Delo prve nadaljujeta dve zdravnici, ki menjaje delata v ambulanti tri dni v tednu, preostali program zdravstvenega doma pa je prevzela nova zdravnica Osovnikar. Ob tem v ZD Slovenska Bistrica še čakajo na morebitno podelitev koncesije. Če bo občini uspelo podeliti koncesijo drugemu zdravniku, bo po oceni direktorice Urške Sedmak dovolj mest za vse paciente.

Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)

O prizorih izpred ZD Slovenska Bistrica je danes beseda tekla tudi v državnem zboru. Vodja poslancev SDS Jelka Godec je premierju Robertu Golobu postavila vprašanje o zdravstveni reformi in ga opomnila, da je predsednik vlade obljubljal dostop do javnega zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Golob ji je odgovoril, da je za kaos v ZD Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda, za primarno zdravstvo pa lokalna skupnost. “Vlada, tudi če bi hotela, ne more posegati v podelitev koncesij na primarnem nivoju, kot vi to zelo dobro veste, še manj pa v organizacijo dela v zdravstvenem domu,” je dejal Golob.

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v današnji izjavi ob robu seje državnega zbora dejala, da je za primarno zdravstveno raven odgovorna posamezna občina. “Vsi pa vemo, da družinskih zdravnikov ni, da jih v Sloveniji primanjkuje, da čez noč zagotovo ne bomo mogli povečati njihovega števila,” je dodala.

Ob tem je poudarila, da na ministrstvu pripravljajo številne ukrepe, od povečanega vpisa na fakultete, izboljšanja standarda zdravstvenih timov v družinski medicini do spodbud, da bi se mladi študenti odločali za specializacijo iz družinske medicine. “Trudimo se s številnimi malimi koraki,” je zatrdila.

Ljudje čakajo pred ZD Slovenska bistrica
Ljudje čakajo pred ZD Slovenska Bistrica (Foto: BOBO)

Po besedah Prevolnik Rupel po ponedeljkovem dogajanju v Slovenski Bistrici niso opravili pogovorov s pristojnimi, češ da je za konkreten položaj na primarni ravni odgovorna občina, ki je avtonomna pri podeljevanju koncesij, iskanju družinskih zdravnikov.

“Tudi vodstvo zdravstvenega doma mora poslovati avtonomno in zagotoviti oskrbo,” je dodala ministrica. Ocenila je, da prizorov, podobnim tistim v Slovenski Bistrici, ne bi smelo biti, ampak bi moral zdravstveni dom vpisovanje organizirati drugače.

Danes pred ZD Slovenska Bistrica ponovno gneča

Tudi danes je pred stavbo ZD Slovenska Bistrica nastala gneča, saj je danes tam potekal vpis pacientk k specialistoma ginekologije in porodništva Maji Franić Ivanišević in Saši Rakić. Kot je poročala Televizija Slovenija, bosta nova ginekologa lahko sprejela med pet in šest tisoč pacientk. Zaradi bojazni, da se ne bodo mogle vpisati k zdravnikoma, kot se je to mnogim pripetilo v ponedeljek, so se številne pacientke v vrsto pred zdravstvenim domom postavile že zgodaj zjutraj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje