Golobova favoritka Marta Kos, v SD nemir zaradi Tanje Fajon

Marta Kos (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Po umiku kandidature Tomaža Vesela naj bi premier Robert Golob ta konec tedna poiskal kandidatko za evropsko komisarko iz Slovenije. Ali jo je našel, doslej ni razkril niti koalicijskim partnerjem, naj bi pa predlog že v ponedeljek obravnavala vlada. Golobovo ponudbo naj bi dobila nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki v preteklosti ni skrivala, da je izgubila zaupanje v premierja Goloba. Ali so se njuni pogledi sedaj zbližali in ali je Kos pristala na kandidaturo, ni jasno. Bi pa na kandidaturo po informacijah N1 pristala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po navedbah iz SD naj bi za ta položaj močno lobirala med evropskimi socialisti in nemškimi socialdemokrati, kar pa Fajon zanika. A naj bi premier želel, da sodi bodoča komisarka v tabor liberalcev.

V manjših koalicijskih strankah SD in Levici so čez konec tedna pričakovali, da jih bo predsednik vlade Robert Golob obvestil, kako po petkovem umiku kandidature Tomaža Vesela poteka iskanje kandidatke za evropsko komisarko.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen namreč od Slovenije želi, da predlaga žensko in tako prispeva k uresničitvi njene obljube o spolni uravnoteženosti komisarske ekipe.

A, kot nam zagotavljajo tako v SD kot v Levici, premierjevega klica vsaj do zdaj niso dočakali. Prav tako so se v molk zavili v kabinetu predsednika vlade in na novinarska vprašanja ne odgovarjajo.

Premier Golob si za komisarko želi Marto Kos

Čas, da vladajoči najdejo novo ime, pa se izteka. Vlada naj bi namreč predlog potrdila že na ponedeljkovi dopoldanski seji, v torek pa naj bi se kandidatka predstavila državnozborskemu odboru za zadeve Evropske unije. Njegovo mnenje za vlado ni zavezujoče. V sredo bo von der Leyen vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje prihodnje komisarske ekipe.

Takoj po Veselovem umiku kandidature je v političnih vrstah zakrožilo, da Golob za kandidatko želi nekdanjo vidno predstavnico Gibanja Svoboda Marto Kos. Njeno ime naj bi omenil na petkovem sestanku koalicije, hkrati pa koalicijski partnerici pozval, naj tudi sami razmislita o možnih kandidatkah za evropsko komisarko.

Marti Kos je sicer premier Golob kandidaturo za evropsko komisarko ponujal že spomladi letos, a bi morala tedaj prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah. Ponudbo je zavrnila in poudarila, da je njena odločitev dokončna. Ob tem so v njenih krogih izpostavljali, da Marta Kos premierju Golobu ne zaupa več.

Marta Kos
Marta Kos (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Kot je znano, je bila Kos pred dvema letoma kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico države, a se je še pred začetkom kampanje iz predsedniške tekme umaknila. Tedaj je bilo mogoče slišati, da se za to potezo ni odločila sama, temveč da je dobila ultimat predsednika stranke Roberta Goloba in da je bila odstopljena.

Dva tedna kasneje je Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda, ko je morala vlado zapustiti notranja ministrica Tatjana Bobnar, pa je Kos še izstopila iz stranke. Poudarila je, da je njen izstop neposredna podpora Bobnar, in dodala, da Gibanje Svoboda “ni več moja stranka”.

Bi Marta Kos ustrezala kriterijem Ursule von der Leyen?

A Marta Kos je po informacijah N1 danes pripotovala iz Švice v Slovenijo. Nekateri naši viri so izpostavili, da bo njena odločitev, ali naj sprejme sedanjo ponudbo za kandidaturo na komisarsko mesto, predvsem odvisna od njene ocene, ali lahko Robertu Golobu tokrat vendarle zaupa. Slišati pa je bilo mogoče tudi vprašanje, ali Marta Kos ustreza kriterijem kompetentnosti, kakršne je postavila von der Leyen, ali pa bi lahko predsednica Evropske komisije nasprotovala tudi kandidaturi nekdanje podpredsednice Gibanja Svoboda.

Von der Leyen je namreč na sredini novinarski konferenci kot merilo kompetentnosti za člane in članice kolegija Evropske komisije izpostavila izkušnje na visokih političnih oziroma izvršilnih funkcijah, kot so premier, minister in namestnik ministra, ali pa vsaj izkušnje na visokih diplomatskih funkcijah oziroma visokih funkcijah v kateri od institucij EU.

Marta Kos doslej političnih oziroma izvršilnih funkcij ni zasedala, zagovorniki njene kandidature pa poudarjajo, da bi lahko njeno štiriletno vodenje veleposlaništva v Nemčiji ustrezalo kriteriju von der Leyen o izkušnjah na visokih diplomatskih funkcijah.

Prihod Ursule in Goloba s helikopterjem
Robert Golob in Ursula von der Leyen (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Nekateri naši sogovorniki so tudi dopuščali možnost, da Golob s klicem koalicijskim partnerjem tako dolgo odlaša, ker še preverja, kako bi kandidaturo Marte Kos sprejela predsednica Evropske komisije.

Janša: Vlada naj razkrije pismo von der Leyen

Predsednik SDS Janez Janša je napovedal, da bodo v največji opozicijski stranki na seji parlamentarnega odbora za zadeve EU zahtevali, da vlada poslancem posreduje pismo, v katerem naj bi Ursula von der Leyen od premierja Goloba zahtevala umik Veselove komisarske kandidature.

“Zahtevali bomo, da vlada ta dokument javnega značaja predloži poslancem,” je na družbenem omrežju X zapisal Janša in dodal, da je bil Vesel “objektivno vzeto manj slab kandidat kot kakšna Tanja Fajon ali Marta Kos.”

Nekateri v SD Tanji Fajon zamerili njeno “solo akcijo”

Politične izkušnje tako na ministrskem mestu kot v Evropskem parlamentu pa ima aktualna zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bi se po informacijah N1 z veseljem preselila v Evropsko komisijo.

Manj naj bi bil nad tem navdušen premier Golob, saj naj bi si želel, da bi komisarka iz Slovenije sodila v kvoto liberalcev. Tanja Fajon naj ne bi uživala niti enotne podpore vodstva SD.

Po navedbah virov N1 pa naj bi za njeno kandidaturo v ozadju močno lobirali evropski socialisti (S&D) in tudi nemški socialdemokrati (SPD). Evropski politični skupini socialistov namreč glede na rezultat evropskih volitev primanjkuje komisarskih kandidatov, nemški socialdemokrati pa so se morali svojemu kandidatu odpovedati, saj je Nemčija z Ursulo von der Leyen, ki sodi v Evropsko ljudsko stranko (EPP), dobila mesto predsednice Komisije.

Kot so še dodali naši sogovorniki, naj bi bilo nabiranje podpore pri evropskih socialistih in tudi nemških socialdemokratih v precejšnji meri solo akcija Tanje Fajon, kar so ji nekateri v SD zamerili. Fajon pa je za N1 dejala, da ni sama nikogar klicala, potrdila pa je, da so jo kontaktirali iz S&D ter iz stranke evropskih socialistov in socialnih demokratov (PES).

Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Kot možno kandidatko za evropsko komisarko so v političnih krogih po odstopu Vesela omenjali tudi trenutno najvišjo slovensko uradnico pri Evropski komisiji Marjeto Jager. Vendar pa po naših informacijah Jager ni kandidatka oziroma ponudbe za komisarsko mesto ni dobila.

V Gibanju Svoboda so omenjali tudi ime njihove evropske poslanke Irene Joveve, ki pa na naša vprašanja, ali je v igri za komisarsko mesto, ni odgovorila. Osnovna bruto plača evropskega komisarja znaša približno 26.000 evrov, prejema pa tudi nekatere dodatke.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje