Gorenjska bo ‘pokala po šivih’: pričakujte gnečo na cestah, pazljivo v gorah

Slovenija 09. Avg 202414:39 0 komentarjev
Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: PROFIMEDIA)

Lep konec tedna bo na Gorenjsko znova privabil veliko število izletnikov in turistov. Policisti že danes popoldne pričakujejo povečano gostoto prometa, ki se bo nadaljevala vse do ponedeljka. Marsikdo bo lepo vreme izkoristil za obisk gora, a previdno.

Pred nami je lep vikend, zato gorenjski policisti pričakujejo še posebej povečan promet. Predvidevajo, da se bo gneča začela že danes popoldne, še huje bi bilo lahko čez vikend.

Zaradi povečanega števila izletnikov in turistov pričakujejo kolone tako v smeri Avstrije kot v smeri Hrvaške, gneča bo najverjetneje tudi v okolici Bleda, Bohinja in Kranjske Gore.

Nekateri turisti poletne dopuste že zaključujejo, zato lahko nastanejo daljši zastoji pred predorom Karavanke proti Avstriji. V primeru dolge kolone pred Karavankami bodo policisti zaprli izvoz Jesenice vzhod. Vozniki, ki bodo namenjeni proti Kranjski Gori, bodo morali avtocesto zapustiti že v Lescah. Promet skozi Jesenice bo dovoljen samo za lokalno prebivalstvo.

Nekaj nasvetov, da prometa ne bodo ovirale še nesreče

Da prometa ne bodo ovirale še nesreče, na Policijski upravi (PU) Kranj voznikom svetujejo, naj med vozili držijo ustrezno varnostno razdaljo, vozijo strpno in previdno ter naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. “Zaradi možnosti zastojev in stoječe kolone obstaja nevarnost naleta,” tudi opozarjajo.

Prometni zastoji proti Avstriji
Foto: Nik Bertoncelj/BOBO

V primeru kolone naj vozniki ne zapuščajo vozil in ne hodijo po avtocesti. “Ustvarite reševalni pas in upoštevajte navodila policistov, redarjev in cestninskih nadzornikov,” pravijo na PU Kranj in dodajajo, da naj imajo vozniki s seboj zadostno količino tekočine.

Zastojem se lahko izognete tudi s spremljanjem ažurnih informacij o stanju v prometu. “S pravočasno ozaveščenostjo lahko tako izberete tudi druge alternativne mejne prehode s sosednjimi državami ali izvoze in se tako izognete morebitni prometni gneči,” pravijo na policiji.

Pazljivo tudi v gorah: načrtujte varno turo

Gorenjska je pri izletnikih priljubljena tudi zaradi gora in hribov.

Povečan obisk tako že pričakujejo na bohinjskem informacijskem centru. Na Instagram profilu so obiskovalce prosili, naj parkirajo na čim bolj oddaljenih in zgolj označenih parkiriščih; naj šotorijo, kampirajo oziroma z avtodomi prenočujejo le v kampih oziroma na parkiriščih za avtodome; naj za seboj pospravijo smeti; naj za plovbo uporabljajo le določena vstopno-izstopna mesta in uporabljajo plovilo z dovolilnico; naj hodijo le po označenih poteh in naj se kopajo le na območju kopalnih voda.

Veliko mero pozornosti in previdnosti pa policija svetuje tistim, ki bodo lepo vreme izkoristili za hribolazenje.

Da bo morebitnih reševalnih intervencij in poškodb čim manj, pohodnike policisti pozivajo, naj pot vnaprej načrtujejo. “Vnaprej načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni,” so zapisali. Policisti za načrtovanje tur svetujejo uporabo preverjenih spletnih strani. Ker je vreme v gorah lahko zelo nepredvidljivo, svetujejo sprotno spremljanje vremenskih razmer v visokogorju.

Pohodništvo
Pohodništvo (Foto: Manca Rozman/BOBO)

Med pohodom se lahko zavarujete tudi tako, da svojcem in prijateljem poveste, kam greste in kakšen je potek ture. Sproti jih lahko tudi obveščate, kako se odvija pohod in ali so se zgodile nepredvidene spremembe. “S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami,” dodajajo na PU Kranj.

Ker je med pohodniki v gorah in hribih tudi veliko tujcev, policija gostince in turistične delavce prosi, naj informirajo svoje goste pred odhodom v gore. ” Svetujte jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi.” Policisti namreč ugotavljajo, da nekateri tuji obiskovalci gora nimajo prave predstave in informacij o težavnosti poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!