Gorenjska bolnišnica: Jesenice izpadle iz igre, najbolje kaže Radovljici

Slovenija 08. Jul 202416:19 > 16:47 9 komentarjev

Ministrstvo za zdravje je predstavilo izsledke analize o presoji umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor. Kot je znano, so v ožjem izboru ostale tri lokacije – Kranj, Radovljica in Jesenice. Lokacija na Jesenicah, kjer je že zdaj splošna bolnišnica, po površini ne ustreza za gradnjo, zato so jo označili kot neprimerno. Med ostalima dvema kandidatkama pa je "nekoliko več točk dobila Radovljica", je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. Je torej to že končna odločitev o lokaciji? O tem mora zdaj odločati vlada. "Če vsi zavihamo rokave, bi jo lahko postavili v šestih letih," je še napovedal Pintar. Kranjski župan je nad metodologijo analize razočaran in pričakuje popravke.

Ministrstvo za zdravje je predstavilo izsledke analize o presoji umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor. Kot je znano, so v ožjem izboru ostale tri lokacije – Kranj, Radovljica in Jesenice.

Medtem ko so se dozdajšnji postopki izbire lokacije bolj osredotočali na dostopnost za paciente, je zadnja analiza presojala urbanistično in ekonomsko ustreznost lokacij, in sicer z vidika umeščanja v prostor, obstoječe in potrebne komunalne infrastrukture, stroškov in predvidenega trajanja gradnje ter ustreznosti lokacij z vidika zdravstvenih potreb.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je povedal, da so izsledke analize danes že predstavili županom treh gorenjskih mest. Bolnišnica naj bi imela 600 postelj, za kar potrebuje 60.000 kvadratnih metrov neto površin oziroma 74.000 bruto. “To pomeni okrog 60.000 kvadratnih metrov parcele in še okoli dodatnih 40.000 za morebitno širitev v prihodnosti,” je opisal državni sekretar.

Lokacija na Jesenicah temu kriteriju ne ustreza, saj tam ni mogoče doseči tega cilja, medtem ko so razlike med lokacijama v Kranju in Radovljici le v podrobnostih.

Kaj so plusi in minusi posameznih lokacij? Je tekma med mesti v javnem interesu ali priča smo parcialnim interesom? Več o tem preberite v tem članku.

min za zdravje
Foto: Jan Gregorc/N1

V Radovljici bi predvidoma gradili ceneje in hitreje

Andraž Eller iz podjetja Elmarkt je povedal, da je njihova analiza zajela vse doslejšnje analize in podatke občin. Analizirali so dostopnost do obeh lokacij iz 560 krajev na Gorenjskem, hitrost dostopa je za slabo minuto krajša v Kranju. Lokacija v Radovljici ima boljšo oceno glede policentričnosti razvoja regije. Glede hrupa med lokacijama ni večjih razlik.

Cenejša je lokacija v Radovljici. Kranj ima na voljo 60.000 kvadratnih metrov površine, Radovljica pa 100.000 kvadratnih metrov zemljišča – a je zemljišče v Kranju ta dražje kot v Radovljici, kjer je lokalna skupnost to območje namenila posebej za zdravstveno dejavnost.

Glede časovne izvedbe projekta se je radovljiška lokacija izkazala kot primernejša, saj je vzdolž cele parcele v Kranju evidentirano arheološko najdišče, kjer so našli najdbe iz starega Rima in srednjega veka.

Druga slabost lokacije je, da tam potekajo tam visokonapetostni daljnovodi, ki bi jih bilo treba prestaviti. Prostorska zakonodaja v takem primeru po besedah Ellerja narekuje sprejem državnega prostorskega načrta, ki glede na prakso potrebuje več let.

Primerjali so tudi kraj bivanja oziroma oddaljenost zaposlenih zdravstvenih delavcev. Lokaciji sta si zelo enakovredni. 1092 zaposlenih v zdravstvu živi bliže Kranju, 1023 pa Radovljici. Glede na prebivališče starejših od 65 let je Radovljica bolj dostopna večjemu številu, a so odstopanja manjša, ima pa Kranj več starejših občanov v domovih starejših občanov.

Načrti regijske bolnišnice v Kranju Načrti regijske bolnišnice v Kranju
Ena od možnih arhitekturnih rešitev za novo gorenjsko regijsko bolnišnico (Foto: Mestna občina Kranj)
Načrti regijske bolnišnice v Kranju Načrti regijske bolnišnice v Kranju
Načrti bolnišnice Mestne občine Kranj (Foto: Mestna občina Kranj)
Načrti regijske bolnišnice v Kranju Načrti regijske bolnišnice v Kranju
Foto: Mestna občina Kranj
Načrti regijske bolnišnice v Kranju Načrti regijske bolnišnice v Kranju
Ena od možnih rešitev za gradnjo nove regijske bolnišnice na Gorenjskem (Foto: Mestna občina Kranj)
Regijska bolnišnica na Gorenjskem Regijska bolnišnica na Gorenjskem
Foto: Protim Ržišnik Perc/OBČINA RADOVLJICA
Regijska bolnišnica na Gorenjskem Regijska bolnišnica na Gorenjskem
Foto: Protim Ržišnik Perc/OBČINA RADOVLJICA
Regijska bolnišnica na Gorenjskem Regijska bolnišnica na Gorenjskem
Foto: Protim Ržišnik Perc/OBČINA RADOVLJICA

Končna odločitev na strani vlade

“Vsi ti vidiki so bili ocenjeni. Naj poudarim, da je naša analiza strokovna. Nekoliko več točk je dobila Radovljica. Sta pa obe lokaciji primerni,” je povedal Eller. Končno odločitev bo sprejela vlada, ko bo pripravljeno celotno gradivo.

Omenjena tri mesta imajo zdaj do petka čas, da podajo morebitne pripombe na analizo. Kdaj bo torej jasno, kje bo bolnišnica stala? “V sorazmerno kratkem času,” je dejal Pintar.

Ob tem se poraja vprašanje, kaj se bo zgodilo s Splošno bolnišnico Jesenice? Temeljna ideja je, da bi tam ostala negovalna bolnišnica, ostale dejavnosti, predvidoma tudi urgentni center, pa se bodo preselile v novo bolnišnico. Tja bi med drugim selili tudi bolnišnico za pljučne bolezni Golnik.

Gradnja nove bolnišnice je ocenjena na 305 milijonov evrov. “Če vsi zavihamo rokave, bi jo lahko postavili v šestih letih,” je napovedal Pintar.

Študijo je naredilo podjetje Elmarkt, ki prihaja iz Kopra, ne iz gorenjske regije, kar po besedah Pintarja omogoča objektivno presojo. Analiza je stala 34.500 evrov brez vključenega DDV.

V Kranju razočarani

Na analizo so se že odzvali v Kranju. “Mestna občina Kranj (MOK) bo do konca tedna podala številne ugovore in pripombe na analizo,” so zapisali v uradu župana Matjaža Rakovca, ki pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje presojo umestitve gorenjske regijske bolnišnice bistveno popravilo, preden bo o lokaciji bolnišnice odločala vlada.

“Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali,” je dejal Rakovec in opozoril na po njegovem mnenju paradoks, saj da naj bi bila zemljišča v Kranju dražja, “a hkrati so pripravljalci analize zapisali, da je Radovljica pravzaprav širše mestno območje Kranja. Torej bi morale biti tudi cene zemljišč enake”.

Poudarili so še, da analiza ni upoštevala dejstva, da bi bolnišnica v Kranju močno razbremenila ljubljanski UKC, da trenutno sploh ni znano, ali bodo res potrebna arheološka izkopavanja in ali bi bila ta potrebna tudi v Radovljici ter da glede hrupa Kranj ni bil enakopravno obravnavan, saj je DARS za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa, ki ga povzroča avtocesta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje