Gorenjski župani vlado opozarjajo na nujnost vlaganj v železniško infrastrukturo

Slovenija 22. Maj 202410:21 0 komentarjev
Železniška postaja Jesenice (Foto: Nik Bertoncelj/BOBO)

Predsednik Sveta gorenjske regije in kranjski župan Matjaž Rakovec je na vlado, državni zbor in državni svet poslal dopis, v katerem se skupaj z drugimi gorenjskimi župani zavzema za načrtovane investicije v železniško infrastrukturo na Jesenicah ter posodabljanje in nadgradnjo železniške infrastrukture v celotni regiji.

Predsednik Sveta gorenjske regije in kranjski župan Matjaž Rakovec je v torek na vlado, državni zbor in državni svet poslal dopis, v katerem poudarja, da gorenjski župani močno podpirajo načrtovano investicijo v železniško infrastrukturo na Jesenicah, pa tudi posodabljanje in nadgradnjo železniške infrastrukture v celotni regiji.

Potem ko je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek zaradi predragih ponudb za izvedbo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice odredila revizijo projekta, so gorenjski župani v pismu državnim organom opozorili na pomen načrtovanega projekta, ki bi prispeval k razvoju celotne regije.

Izpostavili so, da je trenutno stanje železniške infrastrukture na Jesenicah v zelo slabem stanju. Železniška postaja ne omogoča varnih prehodov, nima nobene protihrupne zaščite in je glede na to, da tam ni več mejnih in carinskih nadzorov, predimenzionirana, manjkajo pa parkirišča in ustrezni potniški prostori.

Če bi projekt izvedli v načrtovanem obsegu, bi prinesel številne izboljšave, od boljše povezanosti obeh strani mesta, večje prometne varnosti in zaščite pred hrupom do povečanja pretočnosti proge. Rušitev starih objektov, ki ne opravljajo več svoje funkcije, pa bi dala Jesenicam priložnost za urbanistično nadgradnjo tega področja, verjamejo.

Na Gorenjskem so prepričani, da bi obnova železniškega vozlišča na Jesenicah ne le spodbudila uporabo vlakov, temveč bi ustvarila tudi multiplikativne učinke za razvoj regije. “Ne gre le za zgornjo Gorenjsko in ne gre le za potniški promet. Gre za okoljski, gospodarski, družbeni projekt zgodovinskega pomena za celotno Gorenjsko, osrednjo Slovenijo in ne nazadnje za razvoj celotne države,” so zapisali v dopisu.

Pri tem so izpostavili tudi pomen načrtovane nadgradnje celotne gorenjske železnice od Ljubljane do Jesenic s posodobitvijo železniške proge in železniških postaj ter izgradnjo drugega tira. Na ta način bi se skrajšali časi potovanja, potovanje z vlakom bi postalo privlačnejše, manj bi bilo cestnega prometa. Na ta način bi prispevali tudi k varovanju okolja.

Na pomen izvedbe projekta nadgradnje jeseniške železniške postaje je že večkrat posebej opozoril tudi jeseniški župan Peter Bohinec. “Vse napore usmerjamo v to, da se projekt obdrži v začrtanem obsegu,” je povedal za STA. Kot je poudaril, gre za projekt, ki je pomemben s številnih zornih kotov, tako za mednarodni tovorni in potniški promet kot za turizem in trajnostno mobilnost.

Prav tako bi z uresničitvijo projekta in ureditvijo podhodov ter podvozov povezali levi in desni breg Jesenic, ki ju proga že desetletja razdvaja. Zagotovili bi nova parkirišča, katerih pomanjkanje je rak rana mesta. Jesenice bi dobile novi železniški postajališči pri fakulteti za zdravstvo in na Hrušici. Omogočena pa bi bila tudi izgradnja centralnega parkirišča pri Hrušici, od koder bi lahko poskrbeli za trajnostno mobilnost do Kranjske Gore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!