Gorski reševalci imajo polne roke dela: samo danes je helikopter poletel petkrat

Slovenija 06. Jul 202419:46 1 komentar
Helikoptrsko reševanje
Foto: PU Kranj

Letalska policijska enota je danes do 18. ure posredovala v kar petih reševanjih. Policija poziva k previdnosti.

Dežurna Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je danes že petkrat poletela na reševalno akcijo. Od 1. junija pa do danes so skupno opravili že 42 helikopterskih reševanj, kar je štiri več kot v enakem obdobju lani.

Po dveh reševanjih včeraj na Kredarici in Strožiču so danes zjutraj najprej reševali v Severni Triglavski steni. Tuji državljan se je poškodoval ob padcu v steni zaradi odloma skale. Sledila je reševalna akcija na območju gore Nad Šitom Glava, kjer so pomagali alpinistu, ki je v steni zdrsnil na mokri podlagi in se prav tako poškodoval.

Tretje reševanje je potekalo v Hudičevem borštu na območju Preddvora, kjer so obravnavali nesrečo v okviru tandemskega poleta z jadralnim padalom. Prepeljali so ju v UKC Ljubljana.

Na Srednjem Vrhu na območju Zelenice in na Kališču pa sta si pohodnika zaradi neprevidnosti poškodovala nogi.

Največ nesreč letos se je zgodilo v okviru pohodništva (27) ter alpinizma in plezanja (6), časovno pa so zgostitve dogodkov predvsem v popoldanskem času (27).

Geografsko gledano je bilo največ nesreč v Julijskih Alpah, in sicer 23, sledita pa Kamniško-Savinjske Alpe, kjer je bilo deset nesreč in Karavanke, kjer so bile štiri.

V osmih primerih pohodniki niso bili ustrezno pripravljeni za turo, pojasnjuje krajnski policisti. Ob tem ljudi pozivajo k ustrezni pripravi na turo ter prilagoditvi aktivnosti svojim psihofizičnim zmožnostim in opremi.

Pri načrtovanju ture uporabljajte slovenske karte in podatke ter preverjene strani, med njimi https://mapzs.pzs.si/home/trails, so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje