Hrvaški zmanjkuje cepiva: Slovenija ji posoja Pfizer

Koronavirus 22. Nov 202109:02 > 09:26 komentar
Pfizer
Dado Ruvic/Reuters

Hrvaška v zadnjem času zaznava velik porast interesa za cepljenje proti covidu-19. Ker ima težave z dobavo cepiva proizvajalca BioNTech/Pfizer, je za pomoč prosila druge države. Slovenska vlada je odločila, da Hrvaški posodi 40.950 odmerkov cepiva tega proizvajalca.

Hrvaška mora cepivo Sloveniji vrniti do 31. decembra letos, je zapisala slovenska vlada.

Ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je vlada naložila, da izvedeta vse potrebno za donacijo. Vlada je pooblastila zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo in Hrvaško ter podpis najave donacije proizvajalcu cepiva, družbi BioNTech/Pfizer. Za vse logistične stvari je vlada pooblastila NIJZ.

V Sloveniji je proti covidu-19 polno cepljenih 54 odstotkov prebivalcev (z enim odmerkom je cepljenih 58 odstotkov ljudi). Višjo precepljenost, čeprav še vedno eno najnižjih med zahodnimi državami, imajo tudi Avstrijci (69,3 odstotka z enim odmerkom in 64,1 polno cepljenih). Med sosednjimi državami ima najvišjo precepljenost Italija – 72,9 odstotka prebivalstva, na Madžarskem je cepljenih 58,8 odstotka ljudi, na Hrvaškem pa 46 odstotkov, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Hrvaška zaostrila pogoje: interes za cepljenje je velik

Na Hrvaškem so za zaposlene in obiskovalce javnih in državnih služb od prejšnjega tedna obvezna covidna potrdila, ki dokazujejo, da je nekdo cepljen, da je covid-19 prebolel ali je negativen na testu. Izpolnjevanje pogoja je potrebno za vstop v prostore državne, regionalne, lokalne in javne uprave, pa tudi za vstop v ustanove in podjetja, ki so v lasti države, vključno z vojsko in letališči. Tudi zaradi tega na Hrvaškem v zadnjih dneh opažajo povečano zanimanje za cepljenje.