Hrvaško v desetih letih zapustilo več kot 1.200 zdravnikov

Slovenija 26. Avg 202412:07 0 komentarjev
Osebni zdravnik
Simbolična fotografija (Foto: Profimedia)

Iz Hrvaške se je med letoma 2013 in 2024 odselilo več kot tisoč zdravnikov, povprečno starih 36 let. Največ jih je odšlo lani, med glavnimi razlogi pa navajajo slabo delovno okolje.

V zadnjih desetih letih se je iz Hrvaške odselilo 1.214 zdravnikov, je pokazala nedavna sociološka raziskava. Med razlogi za selitev so najpogosteje navajali slab zdravstven sistem, slabe odnose in politizacijo stroke.

Zdravniki, ki so v zadnjih desetih letih zapustili Hrvaško, so imeli povprečno osem let delovnih izkušenj, med njimi pa je bilo 57 odstotkov zdravnic, rezultate raziskave, ki jo je objavil znanstveni časopis Migracijske in etnične teme hrvaškega Inštituta za raziskovanje migracij, povzema hrvaški časnik Večernji list.

Po navedbah avtorjev raziskave, sociologov z zagrebške in osiješke filozofske fakultete Draga ŽuparićaIljića in Ljiljane Pintarić, gre za eno od prvih obsežnih raziskav, ki s pomočjo kvalitativne metodologije poskuša analizirati motive izseljevanja zdravnikov.

Zakaj odhajajo?

Večina zdravnikov, ki sta jih v sklopu raziskave intervjuvala avtorja, je kot glavni razlog za odhod navedla slabo upravljanje in organizacijo zdravstvenega sistema oz. slabo delovno okolje, v katerem se odvijajo tudi različne negativne institucionalne prakse, kot sta klientelizem in korupcija.

Kot enega od pomembnih razlogov za selitev so anketiranci navedli tudi slabe medčloveške odnose, pri čemer so posebej izpostavili mobing in pretirano politizacijo stroke, pa tudi nepotizem oz. favoriziranje določenih sodelavcev na račun drugih.

Na Hrvaškem je lani po podatkih hrvaške zdravniške zbornice v primarnem zdravstvu delalo 2.647 zdravnikov, od tega 2.187 zdravnikov družinske medicine, 224 ginekologov in 236 pediatrov. V zbornici so ocenili, da primanjkuje 257 zdravnikov družinske medicine, 110 ginekologov in 90 pediatrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!