Ideja za izlet: Na sonce, na burjo, po razgled na Nanos

Magazin 21. Maj 202207:00 > 08:23 0 komentarjev
Nanos
DDD

Izlet na Nanos je na sončen dan vedno dobra ideja. Prijetna pot, dobro vzdušje, čudoviti razgledi in vonj po morju spravijo v dobro voljo tudi najbolj čemernega Slovenca. V Vojkovi koči, ki je maja odprta od četrtka do nedelje, pa si lahko privoščite domači joto, štruklje in še kup dobrot.

Nanos je sicer visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Dolga je 12 km in široka do 6 km ter ima strmo odrezan rob, imenovan Pleša. Vojkova koča stoji na južnem obrobju nanoške planote, v neposredni bližini Pleše, ki je lepo vidna z avtoceste, ko se peljemo proti morju ali z morja.

Vojkova koča, Nanos
DDD

Na vrh vodi več poti, najbolj prehojena pa je tista iz vasi Razdrto. Po zanimivi in označeni lahki poti boste do vrha potrebovali malo več kot dve uri. Iz vasi Podnanos se lahko do Vojkove koče povzpnete tudi s kolesom, saj do vrha vodi tudi makadamska pot. Odlična izbira je električno kolo, saj je vzpon bolj prijeten, spust pa ne bo prezahteven.

NANOS
DDD

Z vrha imate lep razgled na Postojnsko kotlino, Javornike, Snežnik, Vremščico, Slavnik, Tržaški zaliv, del Vipavske doline, Čaven in Golake.

Nanos
DDD

Z vrha Nanosa lahko nadaljujete pot proti Suhemu vrhu, ki je s 1313 m najvišji vrh kraške planote Nanos. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico ter žig, je lep razgled proti Postojnski kotlini. Ob lepem vremenu razgled seže vse od Julijskih Alp prek Karavank do Kamniško- Savinjskih Alp in Snežnika.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!