Lep in romantičen pozimi, poleti pa naravnost čudovit

Magazin 06. Avg 202205:53 0 komentarjev
Krvavec
DDD

Krvavec je romantičen in lep pozimi, poleti pa je naravnost čudovit, posebno za celodnevno pohajkovanje po urejenih poteh in zelenih smučiščih, kjer ob poti pohodnike pozdravljajo krave in telički na paši. Strm vzpon do Ambroža pod Krvavcem in Planine Jezerca je prav tako velik izziv za kolesarje, kjer je svoje noge in pljuča krepil tudi Tadej Pogačar, doma iz bližnje Komende.

Krvavec je gora v Kamniško-Savinjskih Alpah, od Ljubljane pa je oddaljen le 25 kilometrov. Dostop do smučišča je s kabinsko žičnico, v mesecih brez snežne odeje pa je dostopen tudi po pretežno asfaltirani cesti iz Cerkelj preko Ambroža pod Krvavcem. Ker so temperature že v Ambrožu pod Krvavcem, ki leži na 1.079 nadmorske višine, veliko bolj prijazne kot v dolini in razgreti Ljubljani, boste tam srečali tudi veliko mladih družinic z vozički.

Krvavec
DDD

Poti po Krvavcu je veliko, lahko se sprehodite samo do priljubljene “plaže”, kjer si lahko v enem od gostišč privoščite domače jedi, lahko pa se povzpnete na Veliki Zvoh, da si še poleti ogledate, po kakšnih strminah vijugate pozimi. Od Planine Jezerca do vrha Zvoha boste potrebovali okoli dve uri normalne hoje, ki pa je na koncu precej strma, a prav nič nevarna.

Od kod ime Krvavec?

Po ljudskem izročilu je ime nastalo v času turških vpadov. Pripoved pravi, da so domačini v zelo slabem vremenu pod pretvezo spravili Turke v prepadne stene Kokrškega grebena. Ker je bilo to za napadalce usodno, naj bi ime izhajalo in spominjalo na tedaj velike količine prelite krvi.

Krvavec
DDD

Druga, ki je bolj razširjena v dolini, pa pripoveduje o ajdovskih deklicah, lepih velikankah, ki so ju lovili Pesjani in sta se pred njimi zatekli visoko v planine. Pesjani so ubili njunega očeta in razdrli njegov grad v Komendskem Borštu. Bridko sta jokali, da je v nižavo pridrl krvav potok solza. Od tod ime Krvavec.

Krvavec
DDD

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!