Med Slovenijo in Avstrijo: ko razgled nagradi napor, ki ga terja vzpon

Magazin 11. Sep 202206:00
Pristovški Storžič
DDD

Pristovški Storžič ali Kärntner Storschitz (1.759 m) je priljubljena pohodniška destinacija med Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami in leži na meji z Avstrijo, vse pa se začne na mejnem prehodu in prelazu Jezerski vrh. Več poti vodi do vrha te čudovite panoramske gore, ki v celoti stoji na avstrijskih tleh, le greben sega v Slovenijo.

Pristovški Storžič, ki je ime dobil po kmetiji Pristovnik, ki leži ob njegovem zahodnem vznožju, je razgleden vrh, ki zapira dolino Jezerskega z njene severne strani. Je del koralnega grebena v verigi Karavank. Z njega imamo lep pogled na Jezersko dolino, Kamniško-Savinjske Alpe, Koroško, greben Košute in Julijske Alpe. Vrh je na avstrijski strani meje ter je obeležen z železnim križem, na katerem v nemščini piše: Koroška – svobodna in nerazdeljena, ki je bil postavljen leta 1962 ob 42. obletnici koroškega plebiscita.

Pristovški storžič
DDD

Na vrh vodi več poti, najbolj priljubljena in tudi enostavna (lahka in označena) pa se začne na meji med Avstrijo in Slovenijo, in sicer na prelazu Jezerski vrh (1.218 m), kjer pustite avto. Do vrha boste potrebovali približno 1 uro in 50 minut in v tem času opravili natančno 541 višinskih metrov.

Pristovški storžič
DDD

Na avstrijski strani mejnega prehoda Jezersko je na levi rumen kažipot z napisom Storschitz. Mimo njega pojdite do gozdne ceste, ki pohodnika čez približno četrt ure pripelje do lovske koče, ob kateri sta studenec in kažipot. Tam se morate odločiti, po kateri poti na vrh. Če ste vajeni ozkih stezic in jeklenice, lahko izberete težjo pot (leva z oznako Krainersteig, 628), vrnite pa se po lažji (desna z oznako 627), drugače pa pojdite rajši v obe smeri po lažji.

Pristovški storžič
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.