Viševnik – najbolj obiskan dvatisočak v Sloveniji

Magazin 25. Sep 202206:00
Viševnik
Asa Dražovič

Viševnik, ki leži na nadmorski višini 2.050 metrov, je verjetno najbolj obiskan dvatisočak v Sloveniji, saj je pot lahka, relativno kratka, razgledi pa so čudoviti. Najbolj obiskana je pot s Pokljuke, ki nam bo vzela dve uri počasne hoje z veliko klepetanja in opazovanja.

Viševnik (2.050 mnm) je gora v Julijskih Alpah. Predstavlja del gorskega grebena, ki razmejuje dolino Krme in Pokljuško planoto. Najbolj priljubljen vzpon je iz smeri Rudnega polja na Pokljuki. Viševnik je tehnično sorazmerno lahko dostopen vrh. Razen iz Srednje vasi je relativne višine manj kot 1000 m. Imamo označene tako kot tudi neoznačene steze na njegov razgledni vrh.

Viševnik
Asa Dražovič

Z vrha je prelep pogled na Triglav ter neposredne sosede Mali in Veliki Draški vrh ter Debelo peč. Ima enega najlepših razgledov na Pokljuko. Lepo se vidijo Spodnje Bohinjske gore, zahodni Julijci, severna Savska ravan in vzhodno severne Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Opisana pot je lahka, le krajši del nad Srenjskim prevalom je deloma zahteven.

Viševnik
Asa Dražovič

Parkirajte na Rudnem polju, nato pa se na koncu parkirišča v desno odcepi makadamska cesta, ob kateri so kažipoti za Triglav. Usmerimo se na to cesto, ki se rahlo vzpenja in nas po desetih minutah pripelje do smučišča. Potem vam svetujemo, da sledite markirni poti in kažipotom. Svetujemo vam, da pohitite, saj bo na tej nadmorski višini kmalu sneg, ko je zgornji del poti izpostavljenem plazovom, velika pa je tudi nevarnost zdrsa.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.