Toško Čelo je lep vzpon za vso družino, tudi s kolesi

Magazin 10. Sep 202206:46 0 komentarjev
Toško
DDD

Toško Čelo je 590 m visok hrib nad istoimensko vasjo in je posebno priljubljena izletniška točka Šiškarjev, posebno tistih iz Podutika. Z vrha oz. nekoliko nižje se nam odpre lep razgled na del Ljubljane in okoliška hribovja. Čelo je tudi odlična preizkušnja za kolesarje. Če ste naveličani Šmarne gore, Rašice, Golovca in Rožnika, je Toško Čelo odlična izbira.

Nekaj 10 metrov pod vrhom se nahaja tudi lovski dom, ki je odprt vsak dan razen ponedeljka. Če nimate avtomobila, se lahko do izhodišča zapeljete tudi z ljubljanskim mestnim avtobusom številka 5 in izstopite na končni postaji pri Bike parku. Izlet začnemo na parkirišču ob robu prostranega travnika. Od parkirišča vodi cesta naprej, a za pohodnike je veliko lepša in mirnejša pešpot skozi gozd. Na mestih, kjer so krošnje dreves redkejše, se ponuja lep razgled na Ljubljano.

Toško čelo
DDD

Pot se stalno vzpenja, zato je to odličen način nabiranja kondicije čez teden, za otroke pa vzemite s seboj prigrizek, da bodo imeli večjo motivacijo za hojo. Med potjo se lahko ustavite tudi pri spomeniku kurirjem Dolomitskega odreda. Na vrhu je koča, kjer si lahko privoščite kavo in domači štrudelj, imajo pa tudi bogato ponudbo domačih jedi.

Toško čelo
DDD

Toško Čelo je naselje oziroma vas v Mestni občini Ljubljana na nadmorski višini 552 m in edino samostojno naselje v ljubljanski Četrtni skupnosti Dravlje. Kraj je prijetna izletniška točka, saj je z vrha slemena lep razgled na mesto in širšo okolico. Vas je bila leta 1943 požgana, po vojni pa so jo obnovili.  Najvišja točka je vrh Peštota (590 mnv). S Toškega Čela lahko pot podaljšate do Katarine.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!