Na brežiški šoli učenec napadel vrstnika: kako bodo ukrepali pristojni?

Slovenija 11. Jun 202411:51 > 15:30 14 komentarjev
Nasilje
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V ponedeljek zjutraj je na eni od brežiških osnovnih šol učenec napadel devetošolca, ki je sicer lažje poškodovan, a je čez noč ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Brežice. Nekaj ur po napadu se je nasilnež v spremstvu dveh prijateljev pred šolo vrnil in grozil še drugim otrokom. Zaradi strahu pa tudi iz protesta so danes od 130 otrok k pouku prišli le štirje, občina pa je že odredila, da bo odslej pred šolskimi vrati stal varnostnik.

Vidno pretresena ravnateljica ene od brežiških šol Anja Zevnik je incident na robu joka opisala na občinski seji, ki je v Brežicah potekala v ponedeljek, le nekaj ur po tem, ko je učenec napadel devetošolca.

Po njenih besedah je skupaj s policijo, predstavniki centra za socialno delo, občinske uprave in s starši prav o romski problematiki in dotičnem učencu govorila pred mesecem in pol. Za N1 je povedala, da je fant v preteklosti večkrat grozil, sošolce udaril, celo poskusil zakuriti šolski stol, zato je organizirala več kriznih sestankov, okrepila dežurstva in občino prosila, naj zagotovi socialno delavko, ki bo skrbela za Rome.

Ker je kot ravnateljica izčrpala vse ukrepe, ki jih ima na voljo, se je aprila obrnila še na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Tam so ji – kot je povedala — odgovorili, da lahko učencu začasno odredijo drugačen oziroma individualen način poučevanja.

To je šola tudi storila, učenec pa se k pouku ni vrnil vse do včeraj. Zaradi težav, ki jih je v preteklosti povzročal, je bila ravnateljica ob njegovem prihodu v šolo nanj pozorna, nato pa je socialni delavki, ki na šoli skrbi za Rome, naročila, naj ga nadzira. In res mu je ves čas gledala pod prste, “a tega, kar se je zgodilo, ni mogla preprečiti”, je ravnateljica povedala občinskim svetnikom.

Učenec je nekaj po 7. uri zjutraj vstopil v razred in se namenil proti sovrstniku, pomočnica pa je po besedah ravnateljice stekla za njim in kričala, naj odneha, česar pa ni storil. Napadeni je okrvavljen pomoč poiskal pri ravnateljici, ki je prav tisti trenutek šla mimo in takoj poklicala reševalce ter policijo, socialni delavki pa naročila, naj nasilneža iz šolskega okolja odstrani.

Pretep
Foto: PROFIMEDIA

Učenec se je čez nekaj ur v spremstvu dveh prijateljev vrnil v bližino šole in drugim učencem znova grozil na avtobusni postaji, zato je šola policijo poklicala še enkrat.

“In bojim se, da to še ni konec. Zato sem policiste prosila, naj jutri pridejo pred šolo. Bojim se, starši se bojijo, otroci se bojijo,” je priznala občinskim svetnikom. Danes so na šolo zaradi strahu od 130 učencev prišli le štirje.

“Dolgo smo govorili, da je v šoli varno, da se nič ne bo zgodilo. Danes tega ne morem več trditi. Kot ravnateljica 100-odstotne varnosti ne morem zagotoviti. Brez policistov si dela v šoli trenutno res ne predstavljam,” je dejala.

Policisti zdaj primer nasilja preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Opravili so več razgovorov, v prisotnosti staršev pa zaslišali tudi mladoletnega osumljenca.

Od danes pred šolo varnostnik

Brežiški župan Ivan Molan je za N1 dejal, da se z nasiljem in romsko problematiko na dotični šoli resno ukvarjajo že kar nekaj časa. “Izrečen je bil tudi ukrep izobraževanja od doma za določen čas. A se je zdaj žal zgodila izredno težka situacija.”

Po občinski seji se je župan danes znova sestal z ravnateljico, na sestanku so bili tudi policija, krajevna skupnost in predstavniki sveta staršev. “Šola bo odslej zaklenjena, že danes pa smo zagotovili varnostnika, ki bo otroke spuščal noter. Policija je zagotovila, da bo skrbela za varno pot v šolo in okrepila število patrulj v okolici šole.”

Te bodo stanje nadzirale, dokler bo to potrebno. “Gre za naloge, primerljive z nalogami ob prvem šolskem dnevu, ko se policisti več pojavljajo v bližini šol,” je v izjavi za medije povedal samostojni inšpektor Željko Hvalec s Policijske uprave Novo mesto.

Dogodek bo obravnaval tudi varnostni sosvet, ki skrbi za izboljšanje splošne varnosti ljudi in premoženja na območju občine, delovati pa je začel minuli teden. Medtem je Zdravstveni dom Brežice po navodilih občine na šoli že začel psihološko svetovanje. Župan upa, da bodo jutri otroci prišli v šolo, “kajti ključno je, da šola postane varno okolje za učenje”.

Zato je danes že govoril z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, prav tako se je obrnil na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Povabil sem jih, naj pridejo v Brežice in nam vsaj svetujejo, kako naj ob takih dogodkih ukrepamo.”

Ob tem je spomnil še na sveženj štirih zakonov, ki bi urejali romsko problematiko. Enajst občin iz jugovzhodne Slovenije in Posavja jih je skupaj s podpisi 31.500 volilcev vložilo v državni zbor, vendar so bili župani zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi namreč do konca lanskega leta pripravila svoje predloge zakonskih sprememb, a jih do danes še niso.

Molan sicer trdi, da v občini Brežice beležijo porast kaznivih dejanj, ki jih izvršijo Romi, medtem pa na policiji očitke zavračajo. Kot je pojasnil Hvalec večjih varnostnih odstopanj ne beležijo.

“Zadeva je šla predaleč, nujno se morajo vključiti državne institucije”

Neodvisni občinski svetnik Bogdan Palovšnik, sicer predsednik komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini, ocenjuje, da je šla celotna zadeva predaleč in da bo treba nekaj narediti. Opozoril, da težave niso od včeraj. “Skupaj z romskim policistom in centrom za socialno delo smo že pred časom opravili pogovor s starši, vendar vse kaže, da ni pomagalo,” je dejal. Opozarja sicer, da vsi Romi niso problematični.

Nasilje
Foto: PROFIMEDIA

Tovrstne problematike sicer po njegovi oceni ne moreta reševati šola ali lokalna skupnost sama, ampak se morajo nujno vključiti državne institucije. “V sistemu je namreč preveč nekih varovalk in določb, ki preprečujejo učinkovito ukrepanje. Danes se pogovarjamo o tem, kako bomo nasilnemu učencu preprečili dostop do šole, istočasno pa moramo razmišljati, katere ukrepe mora sprejeti ravnateljica, da je ne bo obiskal inšpektor. To je začaran krog,” je dejal.

“To ni prav in se ne bi smelo dogajati,” pa je ponedeljkov dogodek za STA ocenil Iztok Kosec, eden od dveh Romov, ki sta člana omenjene občinske komisije. Tudi on ocenjuje, da vseh Romov ne gre metati v isti koš in da so problematični zgolj nekateri.

Na CSD Posavje, kjer so v zadnjem letu s šolo redno sodelovali, opažajo, da se težave pojavljajo zlasti tam, kjer se romske družine izselijo iz romskega naselja in se preselijo v mirno vaško okolje. “Ko se kaj takega zgodi, se moramo sicer vedno vprašati, kje je treba narediti še več. In ugotavljamo, da bo treba vse naše preventivne aktivnosti še nadgraditi, kar ne velja zgolj za CSD, ampak vse institucije, ki delamo z otroki in mladostniki,” je dejala direktorica Marina Novak Rabzelj, ki je nad dogodkom pretresena.

Kako bo ukrepalo ministrstvo?

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so za N1 dejali, da incident na brežiški osnovni šoli obžalujejo, in poudarili, da se je treba zavedati, da je medvrstniško nasilje širši družbeni problem, ki se pogosto odraža na polju vzgoje in izobraževanja.

“Za spoprijemanje z vsemi vrstami nasilja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve, člani pa so predstavniki posameznih resorjev in nevladnih organizacij.”

Skupina, v katero je vključeno tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, pripravlja smernice, kako nasilje prepoznati in ga ustrezno obravnavati, so pojasnili. Ob tem so opozorili, da se je treba pri obravnavi medvrstniškega nasilja izogibati izpostavljanju etnične pripadnosti tistih, ki so v nasilni dogodek vključeni.

“Četudi je v tem primeru občina izpostavila romsko problematiko. V tem kontekstu sporočamo, da je ministrstvo član medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, v okviru katere smo na medresorski ravni pripravili predlog ukrepov, ki ga bomo temeljito obravnavali na naslednji seji. V skupini sodelujejo tudi nekateri župani občin z romsko populacijo.”

Učilnica
Foto: PROFIMEDIA

Zapisali so še, da so minuli teden v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve organizirali okroglo mizo o zagotavljanju varnosti v šolskem okolju, na dogodek pa povabili tudi Skupnost občin Slovenije. “Žal se na vabilo ni odzvala nobena občina. Menimo, da so občinski programi varnosti, ki jih morajo pripraviti občine, lahko koristni tudi v okviru reševanja te problematike.”

Navedli so še nekaj ukrepov, ki jih ministrstvo izvaja za kakovostnejše vključevanje Romov v vzgojno-izobraževalni proces: od dodatnega denarja za vključevanje romskih otrok v vrtčevske oddelke, sofinanciranja romskih pomočnikov v vrtcih in šolah, podpore pri učenju maternega in slovenskega jezika ter sistemizacije dodatnega delovnega mesta strokovnega delavca za delo z učenci Romi. “Država sicer vsaki občini z evidentiranimi romskimi naselji iz državnega proračuna vsako leto zagotavlja sredstva za sofinanciranje obveznosti občin s stalno naseljeno romsko skupnostjo.”

Na napad se je odzval tudi notranji minister Boštjan Poklukar, ki je dejal, da dogodek obžaluje in da je nad dogajanjem zaskrbljen. “Pa ne samo v Brežicah, medvrstniško nasilje se nam dogaja precej pogosto na osnovnih šolah.” Napadenemu učencu je zaželel hitro okrevanje in poudaril, da je policija, takoj ko je bila o nasilju obveščena, prišla v šolo. “Takšnega dogajanja si v slovenskih šolah ne želimo. Slovenska policija varnosti ne bo zagotovila zgolj prebivalkam in prebivalcem Brežic, temveč ustrezno stopnjo varovanja zagotavlja celotni Sloveniji.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje