Incident ob pristajanju novega air tractorja na portoroškem letališču

Slovenija 22. Jul 202419:47 0 komentarjev
Airtractor
Foto: Denis Sadiković/N1

Novo letalo za gašenje air tractor, ki je prejšnji teden prvič poletelo na pomoč na Kras, je bilo danes udeleženo v incidentu ob pristanku na letališču Portorož. Namesto na kolesih je pristalo na plovcih, s katerimi med zajemanjem vode drsi po vodni gladini. Direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je za N1 povedal, da so poškodovani le plovci, natančen obseg poškodb pa bodo ugotavljali po prihodu Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Prejšnji teden sta slovenska air tractorja prvič poletela na pomoč na Kras. Danes pa so iz uprave za zaščito in reševanje sporočili, da je bila ena izmed “rumenih ptic” po gašenju požara v okolici Ilirske Bistrice udeležena v letalski incident ob pristanku letala na letališču Portorož.

Kot je za N1 povedal direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, je popoldne strela v Ilirski Bistrici zanetila požar, na pomoč gasilcem pa sta odletela tudi air tractorja. Po prvem odmetu vode in zajemanju na morju pa letali zaradi nevihte nista mogli nadaljevati gašenja in sta pristali na letališču Portorož. “Letalo ni pristalo na kolesih, ampak na amfibijskem podvozju. Letalo se ni prevrnilo,” je povedal Behin. Drugo letalo air tractor se je po končani operaciji vrnilo na Brnik.

Z uprave so še sporočili, da pilot v incidentu ni bil poškodovan, nekaj škode pa je nastalo na amfibijskem podvozju. Drugi deli letala niso poškodovani. Direktor uprave v času pogovora natančnejših podatkov o škodi na plovcih ni imel, je pa povedal, da so zaščiteni.

Kot je pojasnil, se ob pristanku na stezi niso spustila kolesa, ki so med zajemanjem vode pospravljena v plovcih. “Ker pristanek na amfibijskih plovcih smatramo kot letalski incident, bo morala vse skupaj preiskati Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov,” je povedal Behin. Preiskovalci bodo skušali ugotoviti tudi, zakaj se kolesa niso spustila.

Po prihodu preiskovalcev bodo mehaniki letalo pregledali, direktor uprave za zaščito in reševanje pa meni, da bi letalo lahko kmalu znova poletelo.

Poveljnik gasilcev v Ilirski Bistrici Robert Škrlj je za STA dejal, da je strela požar zanetila na suhi travi na težko dostopnem območju s strmim terenom, ki ga obkroža borov gozd. Požar, ki ga namočil dež, je trenutno lokaliziran in pod nadzorom, na terenu ostaja gasilska straža. Behin je za N1 ob tem povedal, da sta bili letali za gašenje danes tudi na preventivnem preletu v okolici Sežane, kjer pa so gasilci požar omejili.

Na Primorskem je namreč še vedno razglašena velika požarna ogroženost. Ta velja v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!