Informacije N1: SDS prvič po evropskih volitvah odpira vprašanje članstva v EPP

Slovenija 06. Sep 202405:30 6 komentarjev
Janez Janša
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Največja opozicijska stranka SDS bo ta konec tedna prvič po evropskih volitvah odprla razpravo o vprašanju članstva v Evropski ljudski stranki (EPP). Pogovor o tem je na sredini seji izvršilnega odbora SDS predlagal poslanec Žan Mahnič, dokončne odločitve o morebitnem izstopu iz EPP pa naj na sobotni seji sveta stranke še ne bi sprejeli. Čeprav se nezadovoljstvo s politiko EPP v SDS po evropskih volitvah še stopnjuje, je stranka pri vprašanju, ali naj zapusti Evropsko ljudsko stranko, razdeljena. Tudi tabor, ki sicer podpira izstop iz EPP, naj bi bil razklan pri vprašanju, v kateri desni politični skupini Evropskega parlamenta naj SDS nadaljuje svojo pot.

V največji opozicijski stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše bodo tri mesece po evropskih volitvah opravili prvi pogovor o vprašanju članstva v Evropski ljudski stranki (EPP). Da od članov dobiva veliko vprašanj o članstvu SDS v EPP in da bi se morali v stranki o tem pogovoriti, je po informacijah N1 na sredini seji izvršilnega odbora SDS predlagal poslanec Žan Mahnič.

Mahnič je za N1 to potrdil, vendar pa so se na koncu dogovorili, da bodo to temo odprli na sobotni seji sveta stranke v Radljah ob Dravi, na kateri bodo prisotni tudi evropski poslanci SDS. V stranki dogajanja uradno ne komentirajo, v molk so se zavili tudi njeni evropski poslanci, je pa neuradno mogoče slišati, da dokončne odločitve o morebitnem izstopu SDS iz EPP ta konec tedna še ne gre pričakovati.

Stranka je namreč pri vprašanju članstva v desnosredinski Evropski ljudski stranki razdeljena. Tudi tabor, ki podpira izstop iz EPP, naj bi bil namreč razklan pri vprašanju, v kateri desni politični skupini v Evropskem parlamentu naj SDS nadaljuje svojo pot. Nekateri prednost dajejo bolj zmernim konservativcem in reformistom (ECR), drugi pa bolj skrajni skupini Domoljubi za Evropo, ki ji pripada tudi madžarski Fidesz pod vodstvom madžarskega premierja Viktorja Orbana.

V SDS se stopnjuje nezadovoljstvo s politiko EPP

Med tistimi, ki se zavzemajo za to, da SDS ostane del Evropske ljudske stranke, naj bi bila tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je bila po evropskih volitvah izvoljena za eno od podpredsednic EPP v Evropskem parlamentu.

Po navedbah naših virov naj bi bilo njeno mnenje v tem primeru zelo pomembno, saj je Tomc vodja delegacije poslancev SDS v Evropskem parlamentu. Da s svojimi vrednotami in načeli lahko deluje v EPP, je v nedavnem pogovoru za Delo dejala tudi evropska poslanka Zala Tomašič.

K odhodu iz EPP pa naj bi se na drugi strani veliko bolj nagibala evropska poslanca Branko Grims in Milan Zver. Po nekaterih informacijah naj bi bila oba naklonjena temu, da se SDS pridruži Domoljubom. Zverov asistent in mednarodni sekretar SDS Peter Šuhel pa je v četrtek na družbenem omrežju X objavil fotografijo srečanja z nekdanjim poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim iz vrst stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je ena od največjih članic ECR.

“O prioritetah aktualnega mandata Evropskega parlamenta, zgrešenem zelenem prehodu, Evropski uniji brez dvojnih meril ter nujnosti povezovanja in tesnejšega sodelovanja konservativnih sil v Evropskem parlamentu,” je nad fotografijo zapisal Šuhel, ki je bil v času prejšnje Janševe vlade vodja kabineta predsednika vlade.

Kot je mogoče slišati, se nezadovoljstvo s politiko EPP v SDS po evropskih volitvah še stopnjuje. Več naših sogovornikov meni, da je EPP v zadnjih letih postala preveč levo usmerjena in da ne zagovarja več istih vrednot kot SDS. Do največjih razhajanj prihaja pri vprašanjih zelenega prehoda, migracij, demografije in pravicah LGBT skupnosti.

Drugi pa so kritični, ker vodstvo EPP v Evropskem parlamentu znova sklepa gnile kompromise z liberalci (Renew) in Zelenimi, namesto da bi v koalicijo povabilo ECR. Ob tem nekateri opozarjajo, da je SDS pred evropskimi volitvami dala jasno obljubo, da bodo v tem primeru zapustili EPP. Če pri tem ne bo vztrajala, pa da bi kdo to nenačelnost lahko razumel tudi kot “izdajo volilcev”.

“S takšno lahkoto smo požrli še eno levo koalicijo”

Janša je namreč že novembra lani napovedal, da bo odločitev o nadaljnjem članstvu SDS v EPP odvisna od tega, ali se bo Evropska ljudska stranka po evropskih volitvah odločila za zavezništvo z ECR. Da bo SDS ostala v EPP, če bo slednja v koalicijo povabila eno levo in eno desno politično skupino, je poudaril tudi na predvolilnem soočenju s premierjem Robertom Golobom na N1.

A po evropskih volitvah se je zgodilo ravno nasprotno. EPP se je pred glasovanjem o imenovanju Ursule von der Leyen za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije spet obrnila k tradicionalnim partnerjem – liberalcem in socialistom (S&D). Še več, Ursulo von der Leyen so na koncu podprli tudi Zeleni. “S takšno lahkoto smo požrli še eno levo koalicijo,” je za N1 dejal eden od sogovornikov iz SDS.

(Foto: BOBO)

Na drugi strani pa je v stranki mogoče slišati ocene, da EPP še zdaleč ni idealna, a je še vedno najbolj primerna politična skupina za SDS. Evropska ljudska stranka je daleč največja in najbolje organizirana skupina v Evropskem parlamentu, izstop iz nje pa bi predstavljal veliko tveganje. Evropski poslanci SDS bi namreč s tem izgubili tudi svoja mesta v parlamentarnih odborih. “Kaj bi imeli od tega, da imamo štiri evropske poslance, ki niso člani nobenega odbora?” pravijo nekateri v stranki.

Tudi drugi naši sogovorniki menijo, da SDS v tem trenutku preprosto nima prave alternative za EPP. ECR je bila po evropskih volitvah tretja najmočnejša politična sila v Evropskem parlamentu, nato pa so jo po številu poslancev prehiteli Domoljubi, ki pa zaradi blokade sredinskih političnih skupin niso dobili nobenih vodilnih položajev v odborih. V delu SDS je zato mogoče slišati, da je pred kakršnokoli odločitvijo najprej treba skrbno pretehtati vse prednosti in slabosti članstva v EPP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje