Inšpektorji nad oglasne panoje ob cestah: Stanje se izboljšuje

Slovenija 20. Avg 202416:15 2 komentarja
Reklamni pano
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kot ugotavljajo na inšpektoratu za infrastrukturo, se stanje glede oglasnih panojev ob cestah izboljšuje, a je teh še vedno veliko, zato bodo tej problematiki namenjali pozornost tudi v prihodnje. V prvi polovici leta so izdali 13 opozoril in 26 odločb. 

Inšpektorat RS za infrastrukturo letos izvaja poostren nadzor nad objekti za oglaševanje v območju državnih cest. V prvi polovici leta je izdal 13 opozoril in 26 odločb.

Poostren nadzor je usmerjen v odkrivanje objektov za oglaševanje zunaj naselja in v odkrivanje elektronskih prikazovalnikov tako v naselju kot zunaj naselja. V nadzoru sodeluje 10 inšpektorjev za ceste, so v sporočilu za javnost pojasnili na inšpektoratu za infrastrukturo.

V prvi polovici leta so inšpektorji obravnavali 240 objektov. V veliki večini so zavezanci po uvedbi inšpekcijskega postopka objekte sami odstranili, v 13 primerih so inšpektorji izdali upravna opozorila, v 26 primerih pa upravne odločbe. Uvedeni so bili tudi prekrškovni postopki.

“Stanje se z leti izboljšuje, a je objektov za oglaševanje v območju cest še vedno veliko, zato bodo inšpektorji za ceste tudi v bodoče pozornost namenjali tovrstnim objektom,” so zapisali. Kot opozarjajo, objekti za oglaševanje namreč motijo pozornost voznikov, pogosto se nahajajo v preglednem polju priključkov in zato ovirajo preglednost pri vključevanju na glavno prometno smer, ter tako posredno vplivajo na varno uporabo ceste.

Postavitev oziroma uporaba objektov za oglaševanje v območju državne ceste zunaj naselja je prepovedana v skladu z zakonom o cestah. Ta obenem prepoveduje postavitev in uporabo elektronskih prikazovalnikov.

Na podlagi zakona o cestah so morali lastniki ali imetniki pravice uporabe objektov za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste, te odstraniti najpozneje do konca lanskega oktobra. Poostren nadzor nad objekti, ki jih niso odstranili samoiniciativno, so inšpektorji za ceste začeli izvajati letos, so navedli na inšpektoratu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje