Inšpektorji pri nadzoru lastnosti goriv odkrili dve kršitvi

Slovenija 13. Sep 202416:06 0 komentarjev
Gorivo, bencin, dizel
Foto: Borut Živulović/BOBO

Inšpektorji za področje okolja so v okviru akcije usmerjenih nadzorov nad izvajanjem monitoringa lastnosti goriv na kraju dobave nadzor opravili pri 38 zavezancih. Kršitve so ugotovili pri dveh zavezancih, za pet zavezancev inšpekcijski postopek še ni končan, so danes sporočili iz Inšpektorat RS za okolje in energijo.

S ciljem, da imajo goriva na trgu res predpisane fizikalno-kemijske lastnosti, je ministrstvo za okolje podnebje in energijo inšpekciji posredovalo seznam 38 zavezancev, ki v letu 2021 in/ali 2022 po njihovih podatkih niso zagotovili monitoringa lastnosti goriv na kraju dobave. Inšpektorji so tako preverili, ali ti izvajajo monitoring in ali distributer vodi evidenco o datumu in kraju nabave ter o vseh predhodnih posrednikih v dobavni verigi do dobavitelja.

Pri devetih zavezancih so preverjali, ali so izvajali monitoring lastnosti goriv za leto 2022, pri 29 zavezancih pa za leto 2021. Skupaj sta bili ugotovljeni dve kršitvi, en zavezanec ni izvedel monitoringa lastnosti goriv v letu 2021, drugi pa v letu 2022. Pet inšpekcijskih postopkov še ni končanih. V štirih primerih so ugotovili določene kršitve, kot so kršitev s področja odpadnih vod, ravnanja z odpadki in skladiščenja nevarnih tekočin.

V akciji so inšpektorji ugotovili, da večina obravnavanih zavezancev ni zavezanih k izvedbi monitoringa kakovosti goriva, saj na trg ne dajejo goriv, ampak aditive za dizelska goriva, aditive, ki izboljšajo izgorevanje, zaščitna sredstva, stabilizatorje, pospeševalce, čistila in trajnostna biogoriva, ali pa so končni uporabnik dizelskega goriva in ekstra lahkega kurilnega olja. Nekateri imajo trošarinsko skladišče, v določenih primerih pa so zavezanci od Finančne uprave RS kupili plinsko olje oziroma zaseženo gorivo, ki so ga uporabili za lastne namene.

Goriva, ki se dajejo na trg, morajo ustrezati predpisanim fizikalno-kemijskim lastnostim. Uredba o fizikalno-kemijskih lastnostih tekočih goriv določa, da morajo dobavitelji in distributerji goriv zagotavljati monitoring lastnosti goriv na kraju dobave za vsa goriva, ki se dajejo na trg neposredno končnim uporabnikom ali distributerjem, so pojasnili v inšpektoratu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!