Viralni zapis izolskega zdravnika: “Zdravili vas bomo, a ne pričakujte empatije”

Koronavirus 07. Jan 202214:52 > 15:34 39 komentarjev
Bolnišnica, DTS covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

"Ko boste nekega dne zaradi svojih neumnosti pristali v bolnišnici, in to se bo zgodilo, vas bomo zdravili po vseh protokolih, a ne pričakujte niti kančka empatije, ker je ne boste dobili," necepljenim sporoča pulmolog Srđan Lukić, ki v izolski bolnišnici zdravi bolnike s težkim potekom bolezni.

Srđan Lukić je beograjski pulmolog, ki že nekaj časa živi v Sloveniji in dela v izolski bolnišnici. Na Twitterju je objavil zapis o enem od bolnikov, ki ni bil cepljen in je želel bolezen preboleti po naravni poti. Kot je dejal, si vsekakor ne zapomni vseh pacientov, ki so prišli v bolnišnico, a tega ne bo nikoli pozabil. Po njegovih besedah je šlo za bolnika srednjih let, ki je ob prihodu v bolnišnico dejal: “Nisem cepljen proti covidu-19, ker želim virus preboleti po naravni poti.”

“Zaradi covidne pljučnice je nekaj časa ležal na covidnem oddelku, na katerem je naravno prejemal dodatni kisik, naravno antikoagulacijsko terapijo za naravno preprečevanje nastanka trombembolije in še nekaj specifičnih in nespecifičnih, večinoma naravnih zdravil. Ker je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja v postelji, so zanj naravno skrbele medicinske sestre, občasno pa je šel tudi na naravno slikanje pljuč, da bi lahko potrdili, da bolezen napreduje, kar je bilo klinično že vidno. Zaradi tega je bil naravno preusmerjen na intenzivnejšo kisikovo terapijo,” je zapisal Lukić.

Pacienta so nato zaradi napredovanja bolezni “naravno prepeljali v drugo ustanovo višjega ranga”. “Tam se je naravno zdravil na oddelku intenzivne terapije, kjer je zanj naravno skrbelo še več zdravnikov in medicinskih sester. S pomočjo naravne tehnologije, ki je danes dostopna. Preživel je,” je dodal pulmolog.

“Po tem so ga, tokrat zares zaradi naravne oslabelosti mišic zaradi dveh mesecev ležanja, poslali v tretjo ustanovo na rehabilitacijo, da bi ga dvignili na noge. Ponovno organiziranje naravnega zdravstvenega prevoza s spremstvom. In po tem še mesec dni naravne rehabilitacije,” je dejal Lukić in dodal, da bo ta bolnik po rehabilitaciji potreboval še šest mesecev, morda pa kar vse leto, da bo prišel na raven fizične zmogljivosti, ki jo je imel, preden je zbolel. “Verjetno mu nikoli ne bo uspelo doseči tega, ne glede na to, koliko se bo naravno trudil. Ampak to je tisto, kar si je želel, kajne,” se sprašuje zdravnik.

“Če bi spoštovali njegovo željo, ga danes ne bi bilo več”

Kot je zapisal Lukić, tega bolnika, če bi spoštovali njegovo prvotno željo, ki jo je zagotovo opustil takoj, ko je prišel v bolnišnico, in bi mu pustili, da virus preboli po naravni poti, čez nekaj dni ne bi bilo več. “Preživel je s pomočjo desetine ljudi, ki se že več kot dve leti borijo kot levi,” je dejal.

“Cepivo smo dobili pred letom dni in na žalost ni izpolnilo vseh pričakovanj. Ampak je dovolj, da prepreči težke oblike bolezni. Zato je nemogoče opisati občutek, ko se vsak dan ženeš do roba, da popraviš tisto, kar bi se dalo preprečiti s cepljenjem,” je dodal.

Kot je dejal, ne izbirajo bolnikov. “Enako obravnavamo tiste, ki ravnajo odgovorno, in tiste, ki ne. Toda tudi mi smo ljudje, s celotnim spektrom čustev, ki so med epidemijo vse glasnejša. Ta čustva ne vplivajo na naše delo, vendar vplivajo na nas osebno. V službi in tudi zunaj nje,” je zapisal.

“Zato ne moremo po tiho spremljati potez anonimnih in javnih osebnosti, ki iz svoje sebičnosti, človeške neumnosti, omejenosti in neumnosti delajo vse, da bi sabotirali boj proti virusu in nam otežili delo. To ni le vprašanje razuma, ampak tudi čustev,” je še napisal Lukić in dodal, “ne, ne zanimajo nas vaše filozofije, to povejte svoji mami.”

“Ne pričakujte niti kančka empatije”

“Ko boste nekega dne zaradi svojih neumnosti pristali v bolnišnici, in to se bo zgodilo, vas bomo zdravili po vseh protokolih, a ne pričakujte niti kančka empatije, ker je ne boste dobili. Vljudni bomo, a vedite, da preziramo vsak del vašega škodljivega uma. Do snidenja,” je bil še oster zdravnik.

Njegov zapis v srbskem jeziku je bil na Twitterju deležen številnih komentarjev, delitev in všečkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje