Izrazit pas dežja: do kdaj bo padalo?

Slovenija 26. Sep 202410:50 > 15:26 0 komentarjev
dež
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Z močnimi vetrovi k nam doteka topel in vlažen zrak, ki ob dviganju ob gorskih pregradah prinaša dež. V naslednjem dnevu je največ padavin pričakovati na območju Bohinja, kjer pričakujejo tudi do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. V petek bodo začele naraščati tudi nekatere reke, zato obstaja možnost razlivanja hudournikov in poplavljanja rek. Deževno bo vse do nedelje, ko se bo nekoliko razjasnilo.

Že od jutra ponekod občasno dežuje.

Z močnimi jugozahodnimi vetrovi namreč k nam doteka topel in zelo vlažen zrak, ki ob dviganju ob gorskih pregradah prinaša dež, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Okoli 10.30 je dokaj izrazit pas dežja segal od Vipavske doline do Ljubljane, zato se padavine obnavljajo vse od zgodnjega jutra. Samodejna meteorološka postaja v Zadlogu je izmerila že 68 milimetrov padavin.

Arso napoveduje, da se bodo dežni pasovi ob gorskih pregradah predvidoma prožili vse do petka zvečer. “Pričakujemo, da bodo najizrazitejši na širšem območju Bovca in Bohinja,” so zapisali na družbenih omrežjih.

Na območju Bohinja lahko po napovedih vremenoslovcev pade okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod na Gorenjskem in v zgornjem delu Savinjske naj bi padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, precej manj padavin pa vremenoslovci napovedujejo za Koroško.

V petek nevarnost razlivanja hudournikov in poplavljanja rek

V petek zvečer in ponoči bodo reke v severozahodni in južni Sloveniji začele hitreje naraščati. Ob dolgotrajnejših intenzivnih padavinah lahko v noči na petek in v petek dopoldne v severozahodni Sloveniji pride do hitrih porastov manjših rek in hudournikov, ob čemer so verjetna razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode, so opozorili v Arsovem oddelku za hidrološke napovedi.

Kakšen bo konec tedna?

Danes bodo najvišje dnevne temperature na severozahodu okoli 17, drugod od 19 do 25 stopinj Celzija.

Ponoči se bodo padavine na severozahodu okrepile. Marsikje bo vetrovno. Najnižje temperature bodo od 15 do 20, ob morju, kjer bo pihal jugo okoli 22 stopinj Celzija.

Tudi petek bo oblačen, deževalo bo predvsem na severozahodu. Padavine se lahko občasno razširijo tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. Popoldne se bo oblačnost ponekod trgala. Še bo pihal zmeren jugozahodnik, ob morju okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27, na severozahodu okoli 18 stopinj Celzija.

V soboto se bo pooblačilo. Padavine bodo zajele večji del Slovenije, na Primorskem bodo možne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru zmerna burja. Občutno hladneje bo. V nedeljo se bo razjasnilo. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem burja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!