Janša: Kaj takšnega se še ni zgodilo. Brglez: Neustavno ravnanje SDS

Slovenija 04. Jun 202420:43 21 komentarjev

"Kaj podobnega, kar se dogaja danes, se v slovenskem parlamentu še ni zgodilo," je po hitrem postopku zavrnitve predloga za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine prepričan prvak SDS Janez Janša. "Procedura je v demokraciji mati vladavine prava. Če ne spoštuješ procedure, zakona ali poslovnika, potem ni več pravil," je ocenil. Nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez meni, da gre pri današnjih dejanjih SDS za očitno zlorabljanje demokratičnih postopkov in instituta referenduma.

V državnem zboru je potekala izredna seja o predlogu vlade za priznanje Palestine.

Čeprav je poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek še pred tem vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, pa so tik pred današnjo izredno sejo ta predlog umaknili. A je nato sledil preobrat: SDS je ponovno vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma. S tem manevrom bi postopek odločanja namreč zamaknili za 30 dni. O predlogu je nato že odločal parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP), ki ni podprl mnenja, da je predlog za razpis referenduma primeren.

Na sklic seje OZP in nove izredne seje se je odzval prvak SDS Janez Janša. Po njegovih besedah se kaj podobnega v slovenskem parlamentu še ni zgodilo. “Procedura je v demokraciji mati vladavine prava. Če ne spoštuješ procedure, zakona ali poslovnika, potem ni več pravil. Če ni pravil, potem se lahko opozicija razglasi za večino in zamenja predsednika vlade,” je dejal v izjavi za medije.

Pri tem je bil kritičen do predsednice državnega zbora (DZ) Urške Klakočar Zupančič, češ da je dejala, da ne bo dovolila spoštovanja poslovnika DZ. “Sicer smo se že doslej v 30-letni zgodovini slovenskega parlamentarizma srečevali z raznimi mahinacijami in manipulacijami, ko je šlo za proceduro, vendar pa še nikoli predsednik zakonodajne veje oblasti tega ni tudi priznal in vnaprej napovedal,” je ocenil.

Po njegovem mnenju bi bilo kaj takega morda opravičljivo, če bi šlo za stanje vojne, izredne razmere ali pandemijo, v primeru priznanja Palestine pa gre za politično dejanje, s katerim se ne mudi tako zelo.

Janez Janša
Foto: Borut Živulović/BOBO

V nadaljevanju je opozoril, da ne gre le za neko določbo poslovnika, ki je tako napisana, da gre tudi zato, da se je doslej ta določba striktno izvajala. “Ta tridesetdnevni rok se je upošteval tudi v času pandemije, ko je tisti, ki zdaj pravi, da je to zloraba poslovnika, množično vlagal takšne predloge za posvetovalni referendum in smo mirno čakali, da je ta rok potekel. Čeprav je šlo za stvari in za ukrepe, s katerimi smo reševali zdravje in življenja ljudi v Sloveniji, pa nismo opozicije takrat obtoževali, da podpira genocid,” je bil jasen predsednik SDS.

Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih ni sodelovala, izredno sejo so obstruirali tudi poslanci NSi.

Brglez: Takšno obnašanje je neustavno

Po besedah nekdanjega predsednika DZ Milana Brgleza je današnje ravnanje SDS v državnem zboru očitno zlorabljanje demokratičnih postopkov in instituta referenduma. “Da je takšno obnašanje neustavno, je v sodbi ‘Delavci migranti vs. Brglez” (U-I-85/16) opozorilo že ustavno sodišče. Od tu dalje je zadeva jasna: naloga predsednika državnega zbora je, da skrbi za zakonitost in ustavnost zakonodajnih procesov,” je prepričan Brglez.

Milan Brglez kongres SD
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Po njegovih navedbah načelo pravne države nalaga vsem državnim organom, vključno s predsednikom državnega zbora, da so pozorni na zlorabo pravice, ki ne more uživati pravnega varstva. “Ker to, kar se dogaja v DZ, kaže na očitne znake zlorabe instituta referenduma, bi sam, če bi bil predsednik državnega zbora, v skladu z 2. členom ustave pisno zavrnil predlog SDS za izvedbo posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine in po ustaljenih postopkih zaključil izredno sejo o priznanju Palestine,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje