Janez Janša pričakuje, da bo Anže Logar vrnil poslanski mandat

Slovenija 09. Okt 202414:16 1 komentar
Janez Janša, Anže Logar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanec SDS Anže Logar je po 25 letih izstopil iz stranke. Kot je zapisal v izstopni izjavi, je prišel čas za naslednji korak. Janša pa v ostrem odgovoru, ki ga je tudi javno objavil, med drugim izraža pričakovanje, da Logar vrne svoj poslanski mandat.

“Ne bojte se odreči dobremu, da bi dosegli več.” S temi besedami ameriškega industrijskega mogotca Johna D. Rockefellerja je dolgoletni poslanec SDS Anže Logar začel svojo izstopno izjavo, ki jo je danes poslal predsedniku stranke Janezu Janši. Kot je zapisal, je po 25 letih članstva v SDS prišel do spoznanja, da je čas za naslednji korak.

“Zato z današnjim dnem izstopam iz članstva stranke. Ob tem se želim zahvaliti vsem pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem, ki sem jih srečeval v svoji četrt stoletja dolgi politični poti v SDS. Tebi želim veliko sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti.”

Na izstopno izjavo, ki jo je vrh SDS prejel opoldne, se je Janša po zgolj eni uri že odzval z elektronskim sporočilom, ki ga je objavil tudi na omrežju X.

“Hvala za delitev spoznanja, ki smo ga sicer delno že prebrali na spletu, in pa veliko sreče pri naslednjem koraku. Upamo, da bo narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata ter izpolnitev ostalih obveznosti iz 7. in 8. člena Pogodbe o kandidaturi za poslanca Državnega zbora RS, ki ste jo lastnoročno podpisali dne 12. 3. 2022. Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča, ne rojstnega kraja in ne zaposlitve in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti dejansko omogočilo izvolitev. Prav tako upamo, v dobro verodostojnosti, da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe.”

Poslanska skupina SDS, preden so Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha presedli (Foto: Matija Sušnik/DZ)

So poslanci dolžni vrniti mandat in denar?

Pogodba, ki jo omenja Janša, sicer med drugim določa, da bo poslanec SDS v primeru izstopa iz stranke vrnil sorazmerni del sredstev, ki jih je SDS vložila v njegovo kampanjo oziroma izvolitev. Zadnja takšna primera sta bila nekdanja poslanca Zvonko Lah in Andrej Čuš – stranka je povrnitev sredstev zahtevala s tožbo. Čuš se je s SDS naposled dogovoril, Lahu, od katerega so zahtevali 8.000 evrov, pa je na koncu prikimalo vrhovno sodišče, ki je v revizijskem postopku razsodilo, da so finančne sankcije, ki jih stranka SDS vključuje v pogodbe s svojimi poslanci, v nasprotju z ustavno zagotovljeno neodvisnostjo poslancev.

Kot je maja 2021 še zapisalo vrhovno sodišče, se pravna neodvisnost oziroma nevezanost poslanca od politične stranke, ki jo zagotavlja 82. člen ustave, “kaže v tem, da v primeru, ko poslanec ne sledi odločitvam stranke ali ne ravna v skladu z njenimi navodili in pričakovanji ali zaradi nestrinjanja z njenim programom in cilji celo izstopi iz stranke, njegov mandat ne preneha niti ni dolžan odstopiti kot poslanec”.

Drugačna zahteva stranke bi po mnenju sodišča pomenila, da je bil mandat v resnici podeljen stranki in bi kazala na strankarsko vezan mandat, hkrati pa bi bila v nasprotju s pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata. Zoper poslanca, ki ne izpolnjuje pričakovanj stranke, torej pravne sankcije niso dopustne.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje