Kaj po srečanju s premierjem tvitajo tuji novinarji

Slovenija 02. Jul 202116:03 > 17:54 0 komentarjev
Janez Janša na srečanju s tujimi novinarji na drugi dan predsedovanja Svetu EU
VladaRS/TWITTER

Tuji novinarji, ki so v Sloveniji zaradi predsedovanja Svetu EU, po današnjem brifingu oziroma srečanju s premierjem Janezom Janšo poročajo, da jim je predvajal tudi videoposnetek o napadih na novinarje, ki ga je želel prikazati v Evropskem parlamentu konec maja.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil brifinga s tujimi novinarji, ki so v Sloveniji zaradi predsedovanja Svetu EU.

Včerajšnji incident – Janša je udeležencem dogodkov ob prevzemu predsedovanja kazal fotografijo, na kateri je predsednica stranke SD Tanja Fajon z dvema sodnikoma, zaradi česar se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ni udeležil skupinskega fotografiranja – je slovenski premier komentiral z besedami, da Slovenija ni kolonija ali članica drugega razreda. “Ponudili smo odgovore o vladavini prava. Če ti ni všeč resnica, potem je to tvoja težava,” je dodal.

Kot je na Twitterju opozoril bruseljski dopisnik dunajskega Die Presse Oliver Grimm, je Janša med drugim tujim novinarjem predvajal tudi videoposnetek o napadih na novinarje, ki ga je želel pokazati že na razpravi o svobodi medijev s skupino evropskih poslancev v Evropskem parlamentu konec maja letos.

Ko mu takrat vodja razprave evropska poslanka Sophie in ‘t Veld posnetka ni pustila predvajati, jo je Janša obtožil cenzure. Takrat je obveljalo, da je zaradi tega predčasno prekinil tudi video povezavo z Evropskim parlamentom, danes pa je sodeč po tvitih tujih novinarjev, ki so bili na brifingu, dejal, da se je mikrofon izklopil in zanikal, da bi video povezavo prekinil on.

Dopisnik avstrijskega Die Presse Grimm je na Twitterju po brifingu zapisal: “Slovenski predsednik vlade Janša je skupino bruseljskih dopisnikov počastil s ’tistim’ posnetkom o domnevni levoliberalni politično-medijski kabali, ki ga je želel prikazati na zaslišanju Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Nisem povsem prepričan, da ima predvideni učinek.”

“Vem, kdo so vaši viri”

O tem je na Twitterju poročal tudi urednik za evropske teme irske nacionalne radiotelevizije RTE Tony Connelly, ki je zapisal, da posnetek, ki ga je Janša predvajal novinarjem, “prikazuje dolgoletno brutalnost levice do novinarjev in ostro kritizira aktivistične novinarje, ki so nato postali socialdemokratski politiki.”

K temu je dodal: “To je bržkone najbolj čuden trenutek v zgodovini novinarskih poti ob začetkih predsedovanja.”

Po besedah urednika Connellyja je Janša tudi tujim novinarjem danes zatrdil, da je posnetek želel prikazati v Evropskem parlamentu, pa je bil tam “cenzuriran”. Po Connellyju jim je povedal, da prikazujejo enostransko sliko o medijski svobodi v Sloveniji in dodal: “Vem, kdo so vaši viri.”

Evropski dopisnik za nizozemski Trouw Christoph Schmidt je kolegu z Irske na to na Twitterju odgovoril: “Vau. Po žalitvah Janša začne z grožnjami”.

V skladu s tradicijo predsedujočih držav Slovenija do sobote gosti nekaj manj kot 50 tujih novinarjev, ki so akreditirani pri evropskih institucijah v Bruslju. Namen obiska je tujim novinarjem predstaviti program in prednostne naloge predsedovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!