Janša o sramoti in klofutanju Slovenije, Tomc o razdeljenosti v SDS glede EPP

Slovenija 07. Sep 202415:35 > 16:06 4 komentarji
Janez Janša in Romana Tomc
Foto:

Članstvo SDS v skupini EPP ne vpliva na glasovanje strankinih poslancev, je po seji sveta SDS dejal prvak SDS Janez Janša. Evropska poslanka Romana Tomc pa je dejala, da SDS ostaja trden del EPP, a obenem priznala, da so v stranki stališča različna. Odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja sta oba označila za sramoto.

V Radljah ob Dravi danes poteka t. i. družinski dan SDS, pred tem pa se je v radeljskem kulturnem domu sestal svet stranke SDS. Na njem so sodelovali tudi evropski poslanci iz največje opozicijske stranke, med njimi Romana Tomc.

Ta je v izjavi medijem dejala, da so na seji govorili o delu v DZ in Evropskem parlamentu, o aktualnem dogajanju na slovenskih in evropskih tleh, beseda pa je posredno tekla tudi o tem, kakšna bosta nadaljnja usoda in prihodnost SDS v povezavi s članstvom v Evropski ljudski stranki (EPP).

“Vse okoli nas je preveč razburjenja in se preveč pozornosti temu posveča, namreč SDS je trden del EPP in ostaja, če želite, njen del še naprej,” je povedala. Se pa v stranki ne strinjajo vedno z vsem, kar se v EPP dogaja.

Kot pravi, je sama, kot tudi nekaj njenih kolegov iz drugih držav, trdna zagovornica tega, da se mora EPP obrniti k svojim koreninam in prenehati s pretiranim povezovanjem na levici.

Romana Tomc, Franc Kangler, Milan Zver
Romana Tomc (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na novinarsko vprašanje o tem, ali so enakega mnenja tudi drugi evropski poslanci iz vrst SDS, je Tomc dejala, da ni skrivnost, da so njihova mnenja deljena.

“Smo velika stranka, demokratična stranka in jasno je, da so stališča včasih tudi različna. Tega ne jemljem kot noben znak za preplah, absolutno ne, prav je, da si izmenjamo ta mnenja, ampak jaz bom vedno zagovarjala to, da je SDS desnosredinska stranka in da je tisti konstruktiven del EPP, ki bo pomagal, da bo EPP našla svojo identiteto,” je poudarila.

Se pa bo razprava o tej temi znotraj stranke še nadaljevala, je še povedala.

V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS (Foto: SDS)
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS (Foto: SDS)
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS (Foto: SDS)
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS
V Radljah ob Dravi poteka t. i. družinski dan SDS (Foto: SDS)

“Vesel je bil odstopljen”

Predsednik SDS Janez Janša pa je v izjavi medijem dejal, da stranka SDS ravna načelno in glasuje za tisto, za kar misli, da je v korist Slovenije in Evrope, in obratno. “Da smo v eni ali pa drugi politični skupini, pravzaprav na to nič ne vpliva,” je dejal Janša.

Dodal je, da je teža SDS v evropskem političnem prostoru “nekoliko večja od tega, kar si nekateri v Sloveniji predstavljajo”. Teža Slovenije na evropskem parketu pa je po njegovih besedah šibka.

“To, kar se dogaja s kandidaturo za Evropsko komisijo, je sramota,” je dejal Janša. Dodal je, da je suverena pravica države, da predlaga v Evropsko komisijo nekoga, za katerega smatra, da bo tam dobro delal in tudi malo skrbel za interese Slovenije. “Tole klofutanje Slovenije je možno samo v tej situaciji, ko imamo šibko vlado,” je dodal Janša.

Tudi evropska poslanka Romana Tomc odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja vidi kot veliko zaušnico predsedniku vlade Robertu Golobu, ki ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po njenih besedah “očitno razume kot najšibkejši člen”. Prepričana je, da Vesel ni odstopil sam, ampak “je bil odstopljen”, ter da je vse to sramota za Slovenijo.

Tomaž Vesel in Robert Golob
Tomaž Vesel in Robert Golob (Foto: Žiga Živulovič Jr./Bobo)

Janša je bil v izjavi za medije obenem kritičen do nedavnih očitkov koalicije, ki v izjavah o morebitni kazenski ovadbi predsednice DZ Urški Klakočar Zupančič vidijo politični pritisk. “Ko nekdo s kazensko ovadbo ali pa s preiskovalnimi komisijami preganja nas, oni vedno rečejo, kaj se pa tega bojite, če ni nič narobe. Ko pa nekdo predlaga izredno sejo, do katere ima pravico po ustavi in poslovniku, pa pravijo, da je to pritisk na ustavo in demokracijo,” je dejal.

V nagovoru udeležencem t. i. družinskega dneva SDS pa je Janša med drugim opozoril na težave družinske politike in demografije v Sloveniji. Med drugim je izpostavil negativne vplive novih tehnologij na obdobje odraščanja in vzgojo.

Mladi se pri iskanju rešitev za probleme ne obračajo več na starše ali vrstnike, ampak odgovore iščejo na spletu, kakšne odgovore dobijo, pa je po Janševih besedah odvisno od tistega, ki dela algoritme. “Cele generacije se na ta način lahko usmerja, zavaja, predvsem pa je to nekaj, kar dejansko povečuje nezmožnost samostojnega razmišljanja,” je poudaril prvak SDS. Kritičen je bil tudi do ukinitve vladnega urada za demografijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje