Je morje že dovolj toplo za kopanje?

Slovenija 08. Jun 202405:42 2 komentarja
Kopanje
Kopanje (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Po nekaj deževnih in hladnejših vikendih smo vstopili v zelo topel konec tedna, saj se bo v nekaterih delih države segrelo tudi nad 30 stopinj Celzija. Poletne temperature kar kličejo po obisku Obale. Kaj pa morje, je že primerno za kopanje?

Z junijem se je na slovenskem morju že začela kopalna sezona. Po nekaj deževnih in nevihtnih koncih tedna pa na Obalo vabi tudi topel vikend. Vreme bo delno jasno, ozračje pa se bo segrelo tudi nad 30 stopinj Celzija. Kaj pa morje, je dovolj toplo za kopanje?

Začetek kopalne sezone namreč še ne pomeni, da je morje dovolj toplo za skok v vodo, so za N1 pojasnili na Agenciji za okolje (Arso). Dodali so, da je temperatura morja kljub več hladnim frontam v pomladnih mesecih že primerna za kopanje. Sredi maja je bila temperatura morja celo nadpovprečna, zdaj je padla na povprečno, so razložili.

Po ocenah Arsa je temperatura vode primerna za kopanje. V četrtek se je morje prvič segrelo na(d) 24 stopinj Celzija, sta pokazali merilni postaji v Kopru in pri boji v Tržaškem zalivu. “Kopanje je možno že pri temperaturah vode nad 18 stopinj Celzija. So pa te vrednosti individualne, obstajajo ekstremisti, ki se kopajo pri nižjih, tudi pozimi,” so dodali.

Koliko nas bo zeblo ob kopanju v morju, pa ni odvisno samo od temperature vode, ampak tudi od temperature zraka – bližje, kot sta, topleje nam bo. Temperatura morja se seveda nenehno spreminja in je odvisna od več dejavnikov, kot so vremenske razmere in okoliški tokovi.

Na morju se kopalna sezona začne s 1. junijem, na celinskih vodah pa 14 dni kasneje. Od takrat se vsaka dva tedna spremlja tudi kakovost voda. Na Arsu pravijo, da sta kemijsko in ekološko stanje morja trenutno dobra, ne ogrožajo pa ju niti vodotoki, ki se izlivajo v morje.

Seznam kopališč vsako leto določi vlada. Ne letošnjemu seznamu je 48 kopalnih voda, od tega 21 na morju in 27 na celinskih vodah.

Kako topla so jezera in reke?

Ker se kopalna sezona na celinskih vodah še ni začela, kopanje v jezerih in rekah še ni priporočljivo. Najprej zato, ker se še ni začel monitoring kakovosti voda, drugič pa zaradi tega, ker so reke in jezera še precej hladna. “Za varno kopanje ste odgovorni sami,” pravijo na Arsu in dodajajo, da so za kopanje najbolj primerne počasi tekoče reke, ki se po toku navzdol tudi najbolj segrejejo.

Kopanje na Bledu
Kopanje (Foto: Borut Zivulovic/BOBO)

Po podatkih samodejnih hidroloških postaj, ki so zgolj informativne narave, temperatura Blejskega jezera v zadnjih dneh sega malo pod 21 stopinj Celzija, voda v Bohinjskem jezeru pa se čez dan segreje do največ 15 stopinj.

Reke so še bolj hladne. Sava ima v Radovljici ima čez dan okoli 12 stopinj Celzija, Kolpa pri Metliki okoli 16 stopinj, Soča in Nadiža nekje do 14 stopinj, Krka pa se segreje do 15 stopinj Celzija. Najbolj stabilno temperaturo imajo kraški izviri, ki imajo celo leto okrog osem stopinj Celzija, najnižjo temperaturo pa reke, ki se napajajo iz snežnice, so ob tem pojasnili na Arsu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da je treba pred kopanjem v naravnih vodah vselej preveriti temperaturo vode, in si vzeti čas za prilagajanje. “V vodo nikoli ne vstopamo nenadno,” dodajajo. V priporočilih poudarjajo tudi, da pri nenadni potopitvi v mrzlo vodo lahko nastanejo motnje koordinacije.

Kopalna sezona na morju traja od 1. junija do 15. septembra, na jezerih in rekah pa od 15. junija do 31. avgusta. V tem času na agenciji za okolje spremljajo kakovost voda, prve letošnje meritve pa so na morju že izvedli. Stanje na vseh morskih kopališčih je bilo 22. maja skladno z določili, voda pa torej primerna za kopanje. Aktualne podatke meritev in kakovost kopalnih voda lahko spremljate na zemljevidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje