Je nevarno, če prebudite osebo, ki ”jo nosi luna”?

Magazin 04. Okt 202217:30
Hoja v spanje
Profimedia

Morda ste že slišali, da osebe, ki hodi v spanju, ne smete poklicati po imenu oziroma je ni dobro prebuditi. Je to nasvet, ki bi ga morali strogo upoštevati ali gre le za mit?

Najprej lahko morda opredelimo, kaj hoja v spanju sploh je, saj natančni vzroki in posledice širši javnosti morda niso dobro znani. Številni še danes menijo, da tistega, ki hodi v spanju, nosi luna, vendar študij, ki bi to dokazovale, pravzaprav ni.

Hoja v spanju ali somnambulizem je ena od motenj spanja. Kot pišejo na strani ameriške fundacije za spanje, gre za motnjo, ki se dogaja v globoki neREM fazi spanja. To je faza, ki nastopi najprej, torej kmalu po tem, ko se odpravimo spat.

Študije so pokazale tudi, da so v tem stanju določeni predeli možganov pravzaprav budni, predvsem tisti, ki so odgovorni za gibanje, medtem ko drugi predeli možganov še vedno spijo. Zato je oseba sposobna sedeti, hoditi in celo razmeroma razumljivo govoriti. Posteljo lahko zapusti, ne da bi se tega sploh zavedala, in pozneje se svojih nočnih pohodov in dejanj večinoma ne spominja.

Take epizode lahko predstavljajo tudi resnično nevarnost, saj lahko pride do padca in drugih poškodb.

Hoja v spanju prizadene predvsem otroke, stare od 2 do 13 let (po podatkih organizacije 29 %), vendar tudi odrasli niso izvzeti.

Dejavniki, ki lahko povečajo verjetnost hoje v spanju:

  • velika fizična utrujenost,
  • pomanjkanje spanja,
  • stres,
  • poln mehur,
  • genetika …

Ali osebe, ki hodi v spanju, res ne smemo prebuditi?

Dr. De Volder je za spletno stran Gael povedal, da ni nevarno, a povsem nepotrebno.

Podobno pojasni tudi dr. Raghu Reddy, strokovnjak na področju medicine spanja, ki pravi, da hoja v spanju sama po sebi ne povzroča zdravstvenih težav, tudi prebuditi osebo v takšnem stanju ni nevarno, težava je le varnost osebe, ki hodi v spanju.

Veliko strokovnjakov zato odsvetuje, da jo prebudite, kot razlog pa navajajo, da je največkrat neuspešno in povzroči dezorientacijo.

Bolje je, da ”nočnega sprehajalca” mirno in nežno usmerite nazaj v posteljo – če je to le mogoče. Brez prisile, torej. Če ne uspe, osebo pozorno opazujte, da lahko zagotovite njeno varnost, in po nekaj časa poskusite znova. Sicer pa se osebe, ki hodijo v spanju, večinoma same vrnejo v posteljo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.