Jože Možina in Svetlana Makarovič se bosta srečala na sodišču

Slovenija 26. Maj 202411:33 55 komentarjev
Svetlana Makarovič in Jože Možina
Foto: BOBO

V ponedeljek je na ljubljanskem okrajnem sodišču razpisan narok v zadevi tožbe RTV Slovenija ter novinarja in urednika Jožeta Možine proti književnici, glasbenici in igralki Svetlani Makarovič. Za kaj gre?

Svetlana Makarovič je v času tretje vlade Janeza Janše na enem od kolesarskih protivladnih protestov na Trgu republike prebrala pesem z naslovom Utrip laži, ki je bila namenjena Jožetu Možini. To je bilo namreč kmalu po tem, ko je TV Slovenija januarja 2022 objavila Utrip Možine o Dražgošah, ki je naletel na številne odzive javnosti.

Možina je v Utripu dejal, da so Dragoše pravljice za otroke, ki jim še vedno verjamejo tudi odrasli, in da se v Dražgošah slavi tragedija, ki so jo nesrečnim Dražgošam vsilili fanatični komunistični poveljniki. Nadaljeval je z razčlenjevanjem dražgoške bitke in jo odstopajoče interpretiral. Zaradi tega Utripa so družbena omrežja “gorela”, odzivi pa so prihajali tudi od drugod.

Zgodovinar dr. Božo Repe je denimo zapisal, da “obsojanje naivnosti in neizkušenosti partizanskih borcev v današnjih razmerah ni samo nepoznavanje zgodovine. Je skrajna politična in ideološka sprevrženost, porojena v glavi sledilcev kolaboracije.”

Odzvala se je tudi Svetlana Makarovič, ki je na protivladnem protestu kolesarjev prebrala svojo pesem Utrip laži, v kateri je Možini očitala, da je poklicni lažnivec, ponižni vladni hlapec, da potvarja zgodovino in da naj da “jezik za zobe”. Dražgoše so, je še prebrala, kraj častnega spomina.

RTV Slovenija in Možina sta po tem proti Svetlani Makarovič vložila tožbo. Kot je navajal portal Insajder.com, se je Možina za tožbo odločil zaradi “psihičnega trpljenja” ob pesmi Utrip laži, zato zahteva opravičilo ter 2.000 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestni vred.

Narok je na ljubljanskem okrajnem sodišču razpisan za ponedeljek.


Bonus video: Kaj morate vedeti o evropskih volitvah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje