Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC za državno upravo

Koronavirus 30. Sep 202115:51 > 17:54 4 komentarji
Ustavno sodišče, policija, PC
Borut Živulović/BOBO

Dan pred uveljavitvijo so ustavni sodniki zadržali določbo, ki bi zaposlenim v državni upravi nalagala izpolnjevanje pogoja PC.

Ustavni sodniki so se odločili za zadržanje 10. a člena odloka o načinu preverjanja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT). Odločitev, ki je objavljena na spletni strani ustavnega sodišča, so sprejeli s petimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala ustavna sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič.

Obrazložitev ustavnih sodnikov povzemamo v članku Ustavno sodišče: Vlada ni dokazala, da se virus v državni upravi širi hitreje.

Cvetko: Ustavno sodišče preprečilo nezakonit poseg v pravice

Omenjeni člen določa, da se bo od zaposlenih v državni upravi zahtevalo pogoj PC, torej samo prebolevnost ali cepljenje. Če ustavno sodišče odloka ne bi zadržalo, že jutri testiranje ne bi bilo več dovolj. Tisti, ki virusa niso preboleli v zadnjih šestih mesecih, bi morali biti cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Za začasno zadržanje so se sodniki odločili na podlagi pobude PSS. Predsednik PSS Rok Cvetko (na fotografiji spodaj) je za N1 povedal, da so takšno odločitev pričakovali in da jo pozdravljamo. “Veseli smo, da je ustavno sodišče našo pobudo prepoznalo kot tehtno in da je preprečilo nezakonito poseganje v pravice policistov in drugih državljanov,” je dejal.

“Politična oblast je prva, ki bi morala spoštovati ustavo. Pričakujemo, da bo vlada vnaprej bolj premišljeno in v duhu socialnega dialoga sprejemala odločitve o posegih v pravice,” je dodal.

Rok Cvetko
BOBO

Pričakovana odločitev

Preden je bila odločitev ustavnega sodišča znana, je odvetnica Nataša Pirc Musar, pooblaščenka PSS, dejala, da bi bilo veliko presenečenje, če se ustavni sodniki ne bi odločili za začasno zadržanje.

Cvetko je v torek za N1 povedal, da je odlok sporen, ker se mora po mnenju večine pravnikov take določbe zapisati v zakon. Trdil je tudi, da je odlok nesmiseln, saj pogoj PC nalaga samo tistim, ki so zaposlenim neposredno v organih državne uprave, ne pa zunanjim pogodbenim sodelavcem, čeprav morda opravljajo isto delo.

Zahtevo za ustavno presojo tega odloka je sicer vložilo več sindikatov in več sto posameznikov. Opozarjali so, da bo zaradi pogoja PC s prepovedjo opravljanja dela ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin.

Marsikje so napovedovali težave

Vlada je ustavnemu sodišču predlagala zavrnitev predlogov. Utemeljili so, da “so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolevnosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za zaposlene v državni upravi”.

Delež zaposlenih, ki pogoja ne izpolnjujejo, naj bi bil nizek predvsem v zaporih ter na policiji in na nekaterih upravnih enot. Ponekod so svarili, da bi zato lahko prišlo do težav pri izvajanju delovnih nalog. Vendar so marsikje tudi opozorili, da se delež cepljenih spreminja iz dneva v dan. Mnogi zaposleni naj bi odločitev, da se cepijo ali ne, sprejeli prav na podlagi današnje odločitve ustavnih sodnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje