Po Sloveniji klestila toča, na Štajerskem preluknjane strehe in zalite kleti

Slovenija 07. Jun 202415:19 > 22:21 3 komentarji
toča
Kidričevo pri Ptuju (Foto: neurje.si)

Na agenciji za okolje so za popoldne napovedali burno vremensko dogajanje, ki se je uresničilo. Ponekod je padala debela toča, zaradi nalivov je v hiše vdrla meteorna voda, težave so bile tudi v prometu. Arso je izdal oranžno opozorilo za severno Slovenijo, naknadno pa še za jugovzhod države.

Da bo današnje popoldne predvsem v severni polovici Slovenije dokaj burno, je že dopoldne napovedala Agencija RS za okolje (Arso).

Zaradi možnosti toče, močnejših sunkov vetra in nalivov je Arso za severovzhod izdala oranžno opozorilo, medtem ko je za večji del Slovenije veljalo rumeno vremensko opozorilo. Pozno popoldne so oranžno obarvali še JV Slovenije.

Težave zaradi vremena

Huda toča je najprej prizadela avstrijsko Koroško, nato pa tudi severovzhod Slovenije.

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA povedal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila “precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive”.

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro. Ta nevihtna celica se je pomaknila proti Hrvaški in nekoliko oslabela.

Zgornji posnetek toče, ki ga je objavil Arso, je iz Javorniškega Rovta nad Jesenicami (avtorica Suzana Jan).

Nevihta na Gorenjskem pa se je od Jezerskega pomikala proti vzhodu in nekoliko tudi južneje, prehodno je oslabela nato pa se znova okrepila. Še ena nevihta je nastala južno od Slovenj Gradca.

Močnejša nevihta se je pomaknila v smeri Krškega. “Obstaja velika verjetnost debele toče za naslednje kraje: Trbovlje, Sevnica, Radeče, Krško in okolica,” so zapisali na portalu Neurje.si, kar se je deloma uresničilo. Tudi iz Posavja in Zasavja so zvečer poročali o toči.

Na uredništvo N1 se je obrnil bralec, ki je delil posnetke poplavljenih ulic v Radečah. Opaziti je tudi točo.

Gasilci na delu

Zaradi burnega vremena so bili na Štajerskem na delu gasilci. Na območju občine Hoče-Slivnica so zabeležili 67 dogodkov, na območju Rače-Rače-Fram pet, še nekaj pa v sosednjih občinah. Gasilci so pomagali sanirati več odkritih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih objektov, s tehničnimi posegi preusmerjali tok meteorne vode od objektov in čistili nanose gramoza in blata s cestišč.

Meteorno vodo so iz hiš črpali tudi v Miklavžu na Dravskem polju in Rušah. Gasilci so PGD Rače-Fram so odstranili podrto drevo, ki je padlo na daljnovod. V Selnici ob Dravi so gasilci začasno uredili poplavljeno cesto.

Sprožila sta se tudi dva zemeljska plazova. Aktiviranih je bilo 15 gasilskih enot, ki so do 18. ure posredovale na 102 lokacijah.

Vremenoslovci so objavili tudi fotografijo sadnega drevja, ki ga je poškodovala toča. 

Spremljajte, kako se premikajo nevihte

O toči so med drugim poročali iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju. Spodnje fotografije so posneli uporabniki Facebook strani Neurje.si.

toča kapla toča kapla
Foto: neurje.si, Kapla na Kozjaku
toča toča
Foto: Hoče, Slivnica (neurje.si)
Foto: Pivola (neurje.si)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje