Kaj bo prihodnje leto z ambulantami za neopredeljene?

Slovenija 06. Jul 202410:00 3 komentarji
čakalnica
Fotografija je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

S koncem letošnjega leta se bo iztekla pravna podlaga za delovanje ambulant za neopredeljene. Teh je v Sloveniji po podatkih ministrstva za zdravje trenutno 27, oskrbo pa zagotavljajo 23.607 osebam. Kako bodo te ambulante organizirane po 31. decembru 2024?

“Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva v 8. točki 18. člena določa, da so ambulante lahko organizirane do 31. decembra 2024,” so nam sporočili z ministrstva, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel.

Na vprašanje, kako bo v primeru prenehanja delovanja ambulant v takšni obliki zagotovljena oskrba več kot 23 tisoč zavarovancem, niso odgovorili.

Zapisali so le, da si na ministrstvu “ves čas prizadevamo za večjo dostopnost do izbranega osebnega zdravnika”.

Omenjeni interventni zakon, ki je bil sprejet konec oktobra 2022 in ki je omogočil začetek delovanja teh ambulant s 1. januarjem 2023, sicer določa, da vlada lahko ukrep ambulant za neopredeljene največ dvakrat podaljša, vsakokrat za največ šest mesecev, in sicer “na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki sledi razvoju virusa SARS-CoV-2”. A glede na to, da omenjeni virus ne predstavlja več tveganja za javno zdravje, se podaljšanje na tej osnovi ne zdi prav verjetno.

Neopredeljene bi priključili že “polnim” ambulantam

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila ena od možnih rešitev, o kateri razmišljajo na ministrstvu, finančno spodbujanje ambulant družinske medicine, ki sicer že dosegajo glavarinske količnike, a bi kljub temu opredelile dodatne paciente.

Kot se je pokazalo že pred časom, v ambulantah družinske medicine takšni rešitvi niso naklonjeni. Ko je ministrstvo za zdravje aprila objavilo poziv, da ambulante namesto 0,5 diplomirane medicinske sestre v tim vključijo diplomirano medicinsko sestro s polnim obsegom dela, pri čemer je bil pogoj opredelitev 300 glavarinskih količnikov dodatnih pacientov, je bil namreč odziv skromen. Na poziv, v okviru katerega je ministrstvo predvidelo dodatna finančna sredstva za sto ambulant, se jih je odzvalo le 26, je poročalo Delo.

Z ministrstva so za časnik takrat kljub slabemu izplenu komentirali, da so zadovoljni, ker da gre za uvajanje novega standarda za ambulante. Izrazili so prepričanje, da se bodo izvajalci ob ponovnem pozivu odločili za sodelovanje, saj da vsaka sprememba potrebuje čas, da se uveljavi.

“Če nimajo kruha, naj jedo potico”

Zdravnica družinske medicine in podpredsednica Združenja zdravnikov družinske medicine dr. Nena Kopčavar Guček je za N1 pred dnevi poudarila, da se ji rešitev, da bi neopredeljene paciente priključili že “polnim” ambulantam, zdi povsem neustrezna. “To je nekako v skladu z izjavo: Če ljudje nimajo kruha, naj jedo potico.”

Nena Kopčavar Guček
Nena Kopčavar Guček (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Kot je pojasnila, namreč diplomirana (referenčna) medicinska sestra, ki bi torej namesto v obsegu 0,5 s povečanjem glavarinskih količnikov delala v polnem obsegu v ambulanti, ne razbremeni bistveno kurativne dejavnosti, saj izvaja preventivo. “Vsakega, pri katerem ugotovi težave, mora pregledati zdravnik. To ni rešitev za naval na naše ambulante.”

Kopčavar Guček je povedala še, da v svoji ambulanti, kjer že zdaj presegajo glavarinske količnike, opravi v povprečju 80 obravnav dnevno. “Če bi bili prisiljeni opredeliti še dodatne paciente, lahko pričakujemo daljše čakanje na obravnavo, še krajše obravnave, povečala pa se bo tudi možnost napake.”

“To bo tekoči trak”

V ambulanti za neopredeljene sogovornica dela enkrat do dvakrat na teden, je povedala. “Čeprav moramo biti tam še posebej previdni, ker pacienta ne poznamo, se mi zdi takšna rešitev veliko boljša, kot da bi bila vsak dan pod pritiskom, ker bi imela opredeljenih še 300 ali 400 pacientov več. Vemo, da bo kakovost obravnav padla, če se to zgodi. To bo tekoči trak.”

Ministrstvo bo moralo odločitev o tem, kako bodo ambulante za neopredeljene delovale v prihodnje oziroma kako bo tem pacientov zagotovljena oskrba, sprejeti v kratkem, saj bo treba skladno s tem pravočasno pripraviti ustrezne pravne podlage.

V Zdravstvenem domu Ljubljana trenutno deluje 11 ambulant za neopredeljene, ki sicer vse ne delujejo polni delovni čas. V njih oskrbo zagotavljajo približno 8.500 pacientom.

“V primeru, da bi jih ministrstvo za zdravje ukinilo (oz. ne podaljšalo), pričakujemo tovrstno pravočasno obvestilo,” so nam odgovorili. “Glede na morebitne dodatne ukrepe Ministrstva za zdravje se bomo poskušali prilagoditi, da bomo lahko nudili nujno zdravstveno oskrbo vsem tudi še naprej.”

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje