Kaj bo z necepljenimi v državni upravi? Manevrskega prostora je malo

Koronavirus 22. Sep 202114:30 > 15:01 2 komentarja
cepljenje proti koronavirusu
Profimedia

Deset dni pred začetkom veljavnosti odloka, ki vsem v državni upravi zapoveduje izpolnjevanje pogoja prebolelosti ali cepljenja, še ni jasno, kaj bo z uslužbenci, ki pogoja ne bodo izpolnjevali. Čeprav vladni predstavniki ves čas trdijo, da pogoj PC ni uvedba obveznega cepljenja, dopis infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca zaposlenim kaže, da trenutna ureditev pušča bore malo manevrskega prostora.

Od oktobra za uslužbence državne uprave odpade možnost T (testiranje) v pogoju PCT.

Uslužbenci ministrstev, vojske, policije, civilne zaščite, ki niso v zadnjega pol leta preboleli okužbe s koronavirusom, morajo biti do prvega oktobra cepljeni z vsaj enim odmerkom, do prvega novembra pa polno cepljeni.

Izjema so tisti, ki bodo predložili potrdilo osebnega zdravnika, v katerem jim ta iz zdravstvenih razlogov odsvetuje cepljenje. Ti uslužbenci pa se bodo, kot so nam včeraj pojasnili na ministrstvu za javno upravo, še naprej morali testirati.

Na podlagi podatkov nekaterih največjih podsistemov državne uprave sklepamo, da pogojev P oziroma C ne izpolnjuje več kot deset tisoč od skupno 30 tisoč zaposlenih v državni upravi.

Protokoli še v pripravi

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik vse od petka poudarja, da uvedba pogoja PC ne pomeni obveznega cepljenja in da bodo delodajalci iskali vse mogoče poti, da odpuščanj ne bo. Ena od možnih rešitev je delo od doma.

A vprašanje je, koliko manevrskega prostora bodo res imeli zaposleni. Včeraj smo pisali o vladnem priporočilu delodajalcem, da posodobijo ocene tveganj, s čimer bi delodajalci dobili (trdnejšo) pravno podlago za ukrepe proti zaposlenim, ki pogoja ne bi izpolnjevali. Tudi za krivdno odpoved.

Na ministrstvih in različnih državnih organih, ki smo jih v zadnjih dneh spraševali, so nam dejali, da protokol ukrepanja še usklajujejo, da pa bo enak za vse organe v državni upravi.

Ministrov dopis zaposlenim

Bralec nam je posredoval ponedeljkov dopis ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, naslovljen na uslužbence MZI, pod okrilje katerega sodijo tudi direkcija za infrastrukturo, uprava za pomorstvo in inšpektorat za infrastrukturo.

Ministrstvo v zadnjem odstavku zapiše, da neizpolnjevanje pogoja PC ni razlog za delo od doma in da je to mogoče le, če po presoji delodajalca delovni proces to omogoča. Zoper tiste, ki pogoja do začetka veljavnosti odloka ne bi izpolnili, bodo ukrepali v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Preverjajo pa tudi interes med zaposlenimi za izvedbo cepljenja v prostorih ministrstva. Celoten dopis spodaj.

Odgovor MZI, kako bodo 1. oktobra ravnali z zaposlenim, ki ni cepljen ali preboleli in se ne želi cepiti, obenem pa nima dovoljenja za delo od doma, še čakamo.

dopis MZI

Prostovoljna odločitev ali ne?

Bralec se sprašuje, ali je cepljenje res še prostovoljna odločitev uslužbenca. V neuradnih pogovorih zaposleni v državni upravi razlagajo, da trenutna ureditev res ne pušča veliko manevrskega prostora.

Eden nam je razložil, da bo po trenutno veljavni ureditvi delavec, ki bo prvega oktobra na delo prišel brez pogoja PC, ostal pred vrati, nadrejeni ga bo opozoril, da brez pogoja PC ne more na delovno mesto, in mu omogočil, da tisti dan koristi ure. Potem bo z njim opravil razgovor, v okviru katerega mu bo pojasnil, da je pogoj PC obvezen, in ga opozoril, da delavec, če z dela neopravičeno izostane več kot tri dni, hujše krši delovne obveznosti, kar pa je podlaga, da delodajalec sproži postopek odpovedi.

Kadroviki naj bi iskali možnosti, da bi se izognili ostrejšim ukrepom zoper tiste, ki pogoja prvega oktobra ne bodo izpolnjevali. Na ministrstvu za javno upravo so nam včeraj dejali tudi, da “odlok omogoča prehodno obdobje, v katerem se bodo izkazale potrebne izjeme tudi glede na stanje precepljenosti oziroma prebolelosti zaposlenih pri posameznem delodajalcu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje