Kaj je kratom, droga, ki so jo našli v Kopru

Slovenija 08. Okt 202414:19 0 komentarjev
Kratom
Prepovedana droga kratom v obliki kapsul. (Foto: PROFIMEDIA)

V koprskem pristanišču so odkrili kar tri tone prepovedanega kratoma. Za kakšno drogo sploh gre in kakšne učinke ima?

V enem od kontejnerjev, ki so prvega oktobra prispeli s tovorno ladjo, so v koprskem pristanišču cariniki s hitrim testom odkrili tri tone prepovedane droge kratom (latinsko Mitragyna speciosa).

Kratom je tropsko drevo iz družine kavovk, ki raste na jugovzhodu Azije. Najpogosteje se kratom uživa z oralnim zaužitjem v obliki tablet, kapsul ali izvlečkov. Njegovi listi se lahko tudi posušijo ali zdrobijo ter zaužijejo kot čaj ali jih prežvečijo.

Kakšni so njegovi učinki?

V majhnih odmerkih kratom povzroča poživljajoče učinke, pri čemer uporabniki poročajo o povečanem zavedanju, fizični energiji, zgovornosti, slikovitih sanjah, pri nekaterih pa je deloval kot afrodiziak. Pri velikih odmerkih pa uporabniki občutijo pomirjevalne učinke. Učinki nastopijo v od 5 do 15 minutah in trajajo od 2 do 5 ur, piše DrogArt.

Uživanje kratoma lahko vodi v odvisnost. Stranski učinki pa psihoza, omotica, halucinacije, vključno z blodnjami in zmedenostjo, tudi zmanjšanje in izgubo apetita, zaprtost in obarvanje oziroma potemnitev kože. 

Redni uporabniki poročajo o lažjih odtegnitvenih sindromih ob prenehanju uporabe, ki vključujejo razdraženost, izcedek iz nosu in drisko. Učinki so sicer lažji, a so lahko nepričakovani in posledično neprijetni, še piše DrogArt.

Kaj vsebuje?

Listi drevesa kratom vsebujejo dve glavni psihoaktivni sestavini: mitraginin in 7-hidroksimitraginin. Ti dve kemikaliji pa delujeta na iste receptorje v možganih, kot jih aktivirajo tudi druge droge, denimo heroin.

Kratom
Rastlina kratom (Foto: PROFIMEDIA)

Kje vse je razširjen?

Kratom ima ponekod v Aziji dolgo zgodovino uporabe, tam ga ne dojemajo kot drogo, ampak rastlino že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini. V zadnjih letih se je zloraba rastline močno povečala v zahodnem svetu.

Sprva so si delavci z njim lajšali monotono in težaško delo, a v zadnjih letih rastlina postaja vse bolj priljubljena – tudi v alternativni medicini, a je po pisanju DrogArta to hitro vodilo v rekreativno uporabo. Še posebej nevaren je skupaj z drugimi substancami, mešanje z drugimi drogami pa lahko vodi tudi v smrt. V ZDA je bilo med letoma 2014 in 2016 zabeleženih 15 smrti, pri katerih je bil sokrivec kratom, vendar pa v nobenem od teh primerov kratom ni bil edini vzrok smrti.

V Sloveniji je bil kratom (cela rastlina) na seznam prepovedanih drog uvrščen januarja leta 2019.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!