Kaj je na Bled privabilo Rada Šerbedžijo, Aleša Musarja in prvo damo Islandije?

Slovenija 13. Jun 202416:06 4 komentarji
Rade Šerbedžija
Foto: X/@AlistairBoxall

V četrtek se je na Bledu začel tradicionalni Blejski vodni festival. Njegova letošnja tema – nova onesnaževala pitne vode – je na Bled privabila mnoga zveneča imena. Poleg uglednih tujih strokovnjakov so se ga udeležili igralec in aktivist Rade Šerbedžija, prvi mož Aleš Musar tudi prva dama Islandije. Kot so opozorili, o vplivu novih onesnaževal vode, kakršni so mikroplastika in farmacevtska sredstva, še ni zadostnih raziskav, prav tako tudi ne tehnologij za njihovo odstranjevanje.

Tradicionalni Blejski vodni festival oziroma forum (BWF), ki se je začel danes na Bledu, se letos osredotoča na nova onesnaževala pitne vode, kakršni so mikroplastika in farmacevtska sredstva.

Soustanovitelj Blejskega vodnega festivala Marko Gajić je na novinarski konferenci ob začetku dvodnevnega foruma povedal, da se deveta edicija festivala posveča vprašanju novih onesnaževal pitne vode, ki jih EU še ne regulira, ter njihovemu vpliv na ljudi in okolje. Na forumu predstavljajo tudi predlog dopolnitve obstoječe zakonodaje in inovacije, ki zagotavljajo kakovost pitne vode z eliminacijo novih onesnaževal.

“Če takšno vodo piješ vsak dan, verjetno vpliva na zdravje”

Profesor okoljske znanosti na Univerzi v Yorku Alistair Boxall je pojasnil, da v vodi vse bolj zaznavajo ostanke gnojil in farmacevtskih izdelkov, pa tudi mikroplastike. Gre za snovi, katerih prisotnost v preteklosti ni bila regulirana in jih družba uporablja.

Dramski in filmski igralec ter aktivist Rade Šerbedžija, ki je pri festivalu sodeloval že, ko je potekal v obliki Blejskega filmskega festivala, je vesel, da se izpostavlja problematika vode. Spomnil je, da mu je pred nekaj leti župan Bihaća ponudil, naj pije vodo iz reke Une. Pojasnili so mu, da je voda čista, saj prihaja z gora in na tistem območju ni tovarn.

Boxall je potrdil bojazni Šerbedžije, da so tudi v takšni reki lahko prisotni mikroplastika in podobna onesnaževala. Na to denimo kažejo raziskave v angleških nacionalnih parkih. Ker se tam voda razume kot čista, ne uporabljajo posebnih čistilnih naprav, a so raziskave tudi v tisti vodi pokazale prisotnost farmacevtskih sredstev. Če takšno vodo piješ vsak dan, verjetno vpliva na zdravje, je opozoril Boxall.

Ob tem je izpostavil tudi problematiko vse bolj priljubljenega kopanja v rekah in jezerih. “Pozornost posvečamo zlasti varnosti kopalnih voda, ne pa tudi vplivu kopalcev na vodo, v kateri se tako denimo znajdejo ostanki sončne kreme in drugih snovi, toksičnih za vodne organizme,” je izpostavil.

Aleša Musarja zanima kemijska plat

Na BWF sodeluje tudi Aleš Musar, soprog predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je prevzela častno pokroviteljstvo foruma. Musarja, ki je po izobrazbi kemik, zanima predvsem, kakšen je vpliv novih onesnaževal na zdravje, obstajajo namreč celo informacije, da bi se mikroplastika lahko nalagala v možganih in morda celo vplivala na razvoj demence.

V prihodnje se obeta večja regulacija in nadzor nad omenjenimi onesnaževali. Generalni direktor Argentinske vodne zbornice Gonzalo Meschengieser je pojasnil, da so do pandemije covida-19 v vodi nadzirali le klasična onesnaževala, s pandemijo pa so v njej začeli iskati tudi druge snovi, kot so droge, zdravila, pesticidi in gnojila, pa tudi mikroplastika.

“Za zaznavo novih onesnaževal uporabljamo različne metode, nismo pa še razvili tehnologije, kako bi te snovi iz vode lahko uspešno odstranjevali,” je povedal in izpostavil pomen razvija novih tehnologij na tem področju.

Prav tehnološkim rešitvam in inovacijam za izboljšanje kakovosti pitne vode in vodnih virov posebno pozornost namenja tudi BWF, ki vsako leto s predstavniki ministrstev partnerskih držav podeljuje nagrade European Water Awards. Na letošnjem forumu sodelujejo predstavniki iz 25 držav iz vsega sveta, pristojna ministrstva iz devetih držav ter druge nacionalne institucije ter strokovnjaki.

Med sodelujočimi je tudi prva dama Islandije ter ambasadorka Združenih narodov za turizem in doseganje ciljev trajnostnega razvoja Eliza Jean Reid. Kot je povedala, se tudi na Islandiji kaže, kako pomembno je ohranjanje naravnih virov. Na Islandiji je turizem osrednja gospodarska panoga, glavni razlog za obisk Islandije pa je prav njena narava, vključno z vodami, zlasti ledeniki in slapovi.

“Lahko se ponašamo s čistostjo našega okolja, ampak ne smemo spati na lovorikah in se moramo naučiti, kako naše naravne vire ščititi,” je kot osrednje sporočilo, ki ga bo odnesla s foruma, izpostavila Reid.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje