Kaj je popikalo Slovence na Murterju? Strokovnjak dvomi, da so bile peščene muhe

Slovenija 13. Avg 202419:37 3 komentarji
Kamp na Hrvaškem.
Kamp na Hrvaškem. Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Nekateri hrvaški mediji so se razpisali o žuželkah, ki so popikale slovenske turiste. Zdravniki za zdaj ne vedo natančno, katera žival bi lahko povzročila rdečkaste reakcije na koži. V medijih se sicer omenja, da bi jih lahko povzročila peščena muha. A medicinski entomolog dr. Vladimir Ivović pravi, da takšnih reakcij na njihove pike v svoji 25-letni karieri še ni videl.

Več hrvaških medijev piše o slovenskih turistih, ki so jih prejšnji teden v enem od kampov na otoku Murter popikale “nenavadne” žuželke.

O srbečih in bolečih pikih je na omrežju X pisal portal Avtokampi.si. V kampu pa naj bi imeli več primerov,

“Imamo tukaj mogoče zdravnika, ki bi znal prepoznati te pike? Dogaja se v kampu na otoku Murter in imamo več primerov. Piki bolijo, pečejo in srbijo, pri zdravniku so dobili antibiotik, antihistaminik in injekcijo,” je poročal Avtokampi.si.

Eden od uporabnikov skupine je zapisal, da ga je v najeti prikolici že prvi dan nekaj motilo. Sprva so mislili, da gre za stenice, zato so posteljnino temeljito oprali, jo obdelali s paro in uporabili različna sredstva za odganjanje mrčesa.

“Vendar nič od tega ni pomagalo, saj ugrizi niso pojenjali, ampak jih je bilo vedno več, rdečkasti madeži od pikov pa so se začeli širiti,” povzema hrvaški Index.

Po pisanju portala je družina obiskala bolnišnico, kjer naj bi jim predpisali antibiotike in antihistaminik, prav tako so jim priporočili kremo, ki naj bi pomagala lajšati srbečico. Zdravniki za zdaj točno ne vedo, katera žival bi lahko povzročila rdečkaste spremembe na koži. V medijih in na omrežjih se je omenjalo, da bi jih lahko povzročila peščena muha.

Kaj je peščena muha?

Gre za zelo majhne mušice, težko opazne, ki neslišno letijo. Bolj so aktivne v mraku in ponoči (od mraka do zore). Nekatere lahko prenašajo povzročitelja bolezni lišmanioza. Gre za bolezen kože, sluznic in notranjih organov, ki jo povzročajo zajedalci, bičkarji iz vrste Leishmania. Bolezen se lahko manifestira v različnih oblikah, najpogosteje pa se pojavljata kožna in visceralna (prizadetost notranjih organov) oblika te bolezni, piše na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Letos so sicer prejeli eno prijavo lišmanioze v mesecu aprilu, šlo je za okužbo izven Slovenije, torej je šlo za uvožen primer, so nam pojasnili na NIJZ.

“Takšnih reakcij na pike v 25-letni karieri nisem videl”

Peščene muhe se razmnožujejo v milejšem podnebnem pasu.

Zaradi podnebnih sprememb so se peščene muhe v zadnjem času razširile proti severu Evrope, prisotne so tudi v Avstriji, južni Nemčiji, Franciji Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Višanje temperatur jim ustreza, zato se povečuje gostota njihove populacije. “Letos res beležimo izjemno veliko aktivnost peščenih muh ob naši in hrvaški obali,” je za N1 pojasnil dr. Vladimir Ivović, medicinski entomolog s fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije s primorske univerze.

Ivoviću smo posredovali fotografije in posnetek pikov, objavljen na profilu Avtokampi.si, a odgovarja, da “takšnih reakcij na njihove pike v svoji 25-letni karieri še ni videl”. S posnetka, kolikor je lahko razbral morfologijo živali, ta žuželka ni krivec za pike.

Glede na dermatološko reakcijo bi lahko po njegovem mnenju šlo bolj za pike kulikoidov (dvokrilci, družina Ceratopogonidae) ali črnih muh (dvokrilci, družina Simullidae). “Če je oseba na sliki spala oblečena, to zagotovo niso peščene muhe,” je dejal in dodal, da bi bili v tem primeru bolj verjetni kulikoidi, črne muhe ali celo pajki, a tudi tega ni mogoče z gotovostjo trditi, dokler ne bo opravljena entomo-forenzična analiza lokacije.

Po besedah Ivovića oddelek za biodiverziteto na njihovi fakulteti izvaja reden monitoring peščenih muh zadnjih šest let in za zdaj kaže, da “slovenske” peščene muhe niso okužene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje