Golob po vrhu koalicije: davek na premoženje v tem mandatu še ne bo uveden

Slovenija 12. Sep 202416:21 > 18:23 12 komentarjev

Na Brdu pri Kranju so se sešli ministri in poslanci koalicijskih strank – Svobode, SD in Levice. O čem so se pogovarjali in kaj so sklenili?

Ministri in poslanci koalicijskih strank so na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, ki ga je gostil premier Robert Golob, razpravljali o uresničevanju koalicijske pogodbe in reformah, ki jih namerava vlada izpeljati do konca mandata.

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob prihodu na srečanje dejal, da je koalicija doslej uresničila že več kot 25 odstotkov zavez iz koalicijske pogodbe. “Več kot tri četrtine stvari je še odprtih in v reševanju, cilji za naprej pa so zdravstvo, energetika ter trdne in stabilne javne finance in gospodarstvo,” je poudaril.

“Slovenija je čudovita država,” je uvodoma poudaril premier. “Ob današnjem pregledu smo lahko zadovoljni z delom,” je dodal. “Slovenija je bila ena prvih držav, ki jih je uspelo zbiti inflacijo, dobesedno pod 1 odstotek na letnem nivoju,” se je pohvalil in spomnil tudi na nizko brezposelnost ter rast plač, ki da je tako v javnem kot v zasebnem sektorju višja od inflacije. “To imenujemo blaginja,” je dejal.

Ključna je borba za demokracijo in pravno državo, je še dejal Golob in poudaril, da rušenja s strani opozicije, “če hočete, skrajne desnice”, ne bodo dovolili. “V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili,” je poudaril Golob

Poudaril je zdravstveno reformo, ki da je kontinuirana, ključni korak pa je bil storjen včeraj s predlogom zakona o zdravstveni dejavnosti.

Osrednje naloge vlade so še stanovanja, ki bodo poskrbela tudi za boljšo demografsko sliko, pravičen prehod iz fosilne dobe v brezogljično in znanje, je naštel premier. Napoved znižane gospodarske rasti ga ne skrbi, saj da so plače zrasle.

premier Robert Golob
Foto:Žiga Živulović jr./BOBO

“Nobena vladajoča koalicija, dolgo sem v politiki, kljub vsemu dobremu, kar je naredila, ni dobila pohvale javnosti,” je dejal predsednik stranke SD in gospodarski minister Matjaž Han ter poudaril, da ta koalicija naredila veliko dobrega, kar se kaže v gospodarski rasti, BDP, nizki brezposelnosti, zmanjševanju nominalne zadolženosti. Tudi on je kot ključna področja izpostavil zdravstvo, znanje in proračun. Kljub krizi v Evropi gre Sloveniji dobro, je poudaril in dodal, da spremljajo gospodarsko situacijo v Nemčiji, ki ni optimistična. Spomnil je tudi na rezultate referendumov in poudaril, da je treba voljo volilcev uresničiti.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je poudarila, da so se v koaliciji lotili tem, s katerimi ne nabirajo le političnih točk, ampak se niso ustrašili zahtevnik problematik, ki so jih prejšnje vlade zanemarjale. Med njimi je omenila stanovanjsko problematiko, ki ne zajema zgolj gradnje stanovanj, ampak tudi ureditev najemniškega trga, Airbnb, tudi davka na premoženje.

A implementacije tega davka v tem mandatu še ne bo, je dejal premier Golob. Še letos bomo pripravili izhodišča, nato bomo poiskali konsenz glede zakonodaje, načrt je, da se v tem mandatu potrdi, veljati pa bo predvidoma začela leta 2027, je povedal. Njegovo izjavo na to temo si oglejte v spodnjem videu.

Na vprašanje o iskanju novega obrambnega ministra in podpori ministrici Emiliji Stojmenovi Duh, ki jo čaka še ena interpelacija, je premier odgovoril, da danes o kadrovskih zadevah niso govorili in da bo to na dnevnem redu prihodnji teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje