Kaj je zajčja mrzlica in kako se z njo okužimo?

Slovenija 23. Jul 202410:57 2 komentarja
Klop
Foto: PROFIMEDIA

Ob več hospitalizacijah bolnikov z zajčjo mrzlico na Golniku smo poiskali odgovore na vprašanji, kaj je zajčja mrzlica in kako se z njo okužimo.

Tularemija oziroma zajčja mrzlica je akutna vročinska bolezen. Povzroča jo bakterija Francisella tularensis, ki je eden najbolj kužnih mikroorganizmov. Za človeka sta pomembni dve podvrsti, od katerih je podvrsta v Aziji in v Evropi manj virulentna, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Najpogostejši gostitelji bakterije so zajci, kunci, voluharji, miši in drugi glodavci ter klopi. Najpomembnejši prenašalci pa so klopi, komarji, pa tudi muhe.

Bolezen se na človeka največkrat prenese z vbodom okuženega klopa, lahko pa tudi z vdihavanjem okuženega prahu ali uživanjem okužene vode in premalo toplotno obdelanih živil. Tvegana opravila za okužbo v naravi so košenje trave, nakladanje sena in urejanje krajine, zlasti, ko stroji zapeljejo čez okužene živali ali njihova trupla.

Na kliniki Golnik ljudem svetujejo, da pri spravilu sena uporabljajo FFP3 masko, saj navadna kirurška maska ne zadostuje.

Kako se prenaša zajčja mrzlica
Foto: NIJZ

Običajno se bolezen pojavi od 3 do 6 dni po okužbi. Potek je odvisen od vstopnega mesta bakterije v telo. Najpogostejši je nenaden začetek z mrzlico, visoko vročino in glavobolom. Na vstopnem mestu na koži se razvije razjeda z dvignjenimi robovi, področne bezgavke pa se povečajo, lahko tudi zagnojijo. Med najtežjimi oblikami je pljučna tularemija.

Na srečo se bolezen ne prenaša s človeka na človeka. Zdravimo jo lahko z antibiotiki, imunost po preboleli bolezni pa je navadno trajna, še navaja NIJZ.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje