Lahko vam plačajo za rabo elektrike, lahko pa vas že kuhanje večerje drago stane

Gospodarstvo 14. Sep 202405:21 24 komentarjev
električni štedilnik
Foto: Profimedia

Slovenski dobavitelji električne energije so začeli ponujati pakete z dinamičnimi cenami elektrike, ki se spreminjajo iz ure v uro, glede na cene na borzi. Kot ugotavlja Agencija za energijo, bi bil tak paket v letošnjem letu za povprečnega odjemalca cenejši kot klasični paketi s fiksnimi cenami, pri katerih za 90 odstotkov porabe še vedno velja regulirana cena. Vendar pa dinamične cene prinašajo tudi tveganja, ki vas lahko močno udarijo po žepu.

Večina odjemalcev električne energije porabljeno elektriko danes plačuje po vnaprej določeni ceni, ki se razlikuje le med višjo (dnevno) in nižjo (nočno) tarifo. A slovenski dobavitelji elektrike že ponujajo tudi pakete z dinamičnimi cenami elektrike, ki sledijo cenam elektrike na borzi in se spreminjajo iz ure v uro, glede na razmere v omrežju.

Čeprav Agencija za energijo ugotavlja, da bi tak paket z dinamičnimi cenami v letošnjem letu povprečnemu gospodinjskemu odjemalcu omogočil precej velike prihranke, pa se zanj za zdaj odloča le malo ljudi.

Elektrika, vtičnica
Foto: PROFIMEDIA

Vsak odjemalec lahko zahteva dinamične cene

Zakon o oskrbi z električno energijo, sprejet konec leta 2021, ponujanje paketov z dinamičnimi cenami od velikih dobaviteljev celo zahteva. “Vsak dobavitelj, ki ima sklenjene pogodbe o dobavi električne energije z več kot 100.000 končnimi odjemalci, mora ponujati pogodbe z dinamičnimi cenami električne energije. Vsak končni odjemalec, ki ima nameščen napredni (pametni; op. a.) števec, lahko zahteva sklenitev pogodbe z dinamičnimi cenami električne energije,” določa 17. člen zakona.

Po podatkih Agencije za energijo so dobavitelji z več kot 100 tisoč odjemalci štirje: Gen I, Elektro energija (hčerinska družba Gen I), E3 (v lasti Petrola) in Energija Plus.

Cena poznana le za dan vnaprej

Kdor se odloči za paket z dinamičnimi cenami, ceno elektrike, ki jo bo plačeval, pozna le za dan vnaprej, in to za vsako uro posebej. Urne cene se namreč oblikujejo na borzi in so odvisne od razmerja med proizvodnjo in porabo glede na čas v dnevu.

Več o tem, kaj so negativne cene elektrike, preberite v našem nedavnem članku iz rubrike Poglobljeno: Kdo služi z eksplozijo negativnih cen elektrike? Z današnjim člankom nadaljujemo to temo.

Dobavitelji elektrike si v primeru dobave po dinamičnih cenah za svoje stroške obračunajo zgolj fiksni pribitek k borzni ceni v višini nekaj odstotkov.

Pogoj za sklenitev paketa z dinamičnimi cenami je, da ima odjemalec nameščen pametni električni števec, ki omogoča odčitke porabe v 15-minutnih intervalih. Po podatkih Agencije za energijo je imelo pametne števce lani nameščenih že skoraj 95 odstotkov odjemalcev, priključenih na distribucijsko omrežje.

Pametni števec
Foto: N1

Poceni vikendi, dragi večeri

Paket z dinamičnimi cenami odjemalcu omogoča, da izkorišča obdobja, ko je zaradi obilice elektrike iz obnovljivih virov borzna cena izjemno nizka ali celo negativna. Denimo: s polnjenjem električnega avtomobila sredi dneva čez vikend, ko so cene vse pogosteje negativne, si je tako dejansko mogoče znižati račun za elektriko.

Hkrati pa je treba biti pozoren na porabo v obdobju visokih cen, ki se najpogosteje pojavljajo v času jutranje in večerne konice porabe. Med tednom med 19. in 21. uro zvečer se cena elektrike pogosto približa tisoč evrom za megavatno uro. Samo za pripravo malo bolj obilne večerje ob uporabi električnega štedilnika in pečice bi lahko v takem času za elektriko odšteli nekaj evrov.

Na spodnjem grafu si lahko ogledate primerjavo med zamejeno fiksno ceno v času nizke in visoke tarife ter borzno ceno elektrike v različnih urah na 18. aprila letos.

Graf Agencija za energijo
Vir: Agencija za energijo

Vojna v Ukrajini upočasnila prodor dinamičnih cen

Čeprav je bila zakonska obveza o ponujanju paketov za dobavo elektrike po dinamičnih cenah sprejeta že konec leta 2021, jih nekateri dobavitelji sprva niso ponujali.

Razlog je v tem, da je energetska kriza zaradi ruske agresije na Ukrajino spomladi 2022 borzne cene elektrike pognala v nebo, država pa je cene za končne potrošnike zamejila. To je pomenilo, da dinamične cene niso bile konkurenčne reguliranim cenam.

Agencija za energijo je zato dobaviteljem elektrike v tistem času pogledala skozi prste ob neizpolnjevanju zakonskih obveznosti. “V času energetske krize ponudba dinamičnih cen za odjemalce glede na ponudbo statičnih produktov dobave na trgu ni prinašala nobene dobrobiti, zato agencija od dobaviteljev v tem obdobju ni zahtevala izpolnitve te z zakonom določene obveznosti,” so nam povedali na agenciji.

Kot so nam denimo povedali pri dobavitelju Energija Plus, paket z dinamičnimi cenami ponujajo že od leta 2022, vendar “zaradi visokih cen na dnevnih trgih in regulacije Vlade RS paket do letošnjega leta ni bil konkurenčen”.

“Dinamične cene postajajo zanimiva alternativa”

A razmere na trgu so se spremenile in borzne cene elektrike so se začele umirjati. Agencija za energijo je zato “že pozvala dobavitelje, ki so v skladu z zakonom dolžni ponuditi pogodbe z dinamičnimi cenami, da izpolnijo svoje zakonske obveznosti”.

Pakete z dinamičnimi cenami tako po novem ponujajo prav vsi večji dobavitelji, pa tudi več manjših. “Pričakuje se, da bo zaradi vse večje volatilnosti na trgu in možnosti prihrankov tovrstni produkt postopoma postal zanimivejši tudi za gospodinjstva,” so nam odgovorili pri Petrolu.

Podobno menijo tudi pri družbi Energija Plus: “Po stabilizaciji cen električne energije na nabavnih trgih za dan vnaprej in po sprejemu delne regulacije za gospodinjske odjemalce postajajo paketi z dinamičnimi cenami zanimiva alternativa ponudbam s fiksnimi cenami.”

Leto 2023 – koristi dinamičnih cen še negotove

Agencija za energijo je v letos izdanem poročilu o stanju na trgu z električno energijo primerjala stroške za povprečnega gospodinjskega odjemalca, če bi elektriko ob enakem profilu porabe plačeval po fiksnih zamejenih cenah ali pa po dinamičnih cenah.

V analizi za leto 2023 so pri agenciji ugotovili, da bi povprečen gospodinjski odjemalec z upoštevanjem dinamičnih cen elektrike v šestih mesecih plačal manj, v šestih mesecih pa več kot pri dobavi elektrike po fiksnih zamejenih cenah.

Prvih pet mesecev 2024 – dinamične cene bistveno ugodnejše

V enaki analizi za prvih pet mesecev letošnjega leta pa so se dinamične cene elektrike prav za vsakega od mesecev izkazale za bistveno ugodnejše od delno zamejenih fiksnih cen. Kot so zapisali pri agenciji, bi v primeru odjema po dinamičnih cenah “odjemalec bistveno prihranil pri stroških dobave energije v primerjavi z zamejeno ceno”.

In to ob enakem profilu porabe. Če bi si odjemalec prizadeval porabo premakniti v obdobja z nizkimi borznimi cenami elektrike, bi bil prihranek lahko še večji.

Tabela Agencija za energijo 2024
Vir: Agencija za energijo

Seveda pa ob tem na agenciji opozarjajo, da iz podatkov za nazaj ni mogoče sklepati o prihodnjem razvoju trga in odjemalčevih koristi v prihodnosti. Ravno to je namreč bistvo dinamičnih cen – da tako koristi nizkih cen kot tveganje visokih cen prenese na končnega odjemalca. Dobavitelj postane praktično le še posrednik s fiksno posredniško provizijo.

Idealni odjemalec elektrike

Odjemalec, ki bi elektriko plačeval po dinamičnih cenah in bi imel zmožnost prilagajanja porabe glede na razmere v omrežju, je za upravitelje elektro omrežja in regulatorje trga po novem ideal odjemalca. Ob porastu nestanovitnih obnovljivih virov električne energije, ko se proizvodnja elektrike vse manj prilagaja porabi in se mora poraba vse bolj prilagajati spremenljivi proizvodnji, je prilagodljivost porabnikov zelo iskana lastnost.

Pri poslovnih odjemalcih, ki so lahko fleksibilni pri porabi elektrike, je nakup po dinamičnih cenah že nekaj let uveljavljena praksa. Zdaj bodo očitno sledila gospodinjstva. “Segment prilagodljivega odjema bo v naslednjih letih še posebej zanimiv za gospodinjske odjemalce, ki imajo sončno elektrarno, polnijo električni avto doma in se ogrevajo na toplotno črpalko,” so nam odgovorili pri celjskem dobavitelju elektrike ECE.

Polnjenje električnega avtomobila
Foto: Profimedia

Peščica pogumnih

Kljub temu je gospodinjskih odjemalcev, ki bi se odločili za dobavo elektrike po dinamičnih cenah, za zdaj po navedbah dobaviteljev še zelo malo. “Nizko povpraševanje je povezano tudi z določenimi tveganji, ki jih takšen produkt na podlagi spremenljive cene vključuje,” pravijo pri Gen I.

Tudi dobavitelji pa so večinoma pri sklepanju tovrstnih pogodb previdni in se z odjemalci, ki izrazijo interes, najprej temeljito pogovorijo. “Vsako zainteresirano stranko individualno poučimo in ji celovito ter transparentno predstavimo vsebino,” so nam denimo pojasnili pri največjem slovenskem dobavitelju Gen I. “Želimo zagotoviti, da bo odjemalec resnično razumel ne samo potencialne prednosti, ampak tudi vse izzive tovrstnih pogodb.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje