Kaj se dogaja z našimi možgani, če redno beremo?

Navdih 22. Jan 202309:45
branje
Profimedia

Kdaj ste nazadnje prebrali knjigo? Tudi če si vsak dan vzamete čas le za nekaj strani, se lahko nadejate kar nekaj dobrih posledic.

Bi znali našteti 10 knjig, ki ste jih prebrali? Ali ste eden tistih, ki bere samo na poletnih počitnicah? Mogoče si boste omislili posebno polico za knjige, ko vam povemo, zakaj je vredno brati pogosteje:

Branje krepi možgane

Branje spreminja možgane in ni pomembno, kaj berete. Aktivirali se bodo deli možganov, ki jih čez dan redko uporabljate. Delujejo hitreje in bolj usklajeno, tvorijo se nove povezave. Ne gre toliko za logično mišljenje in odzivnost, temveč za občutke, ki jih doživljate med branjem.

Izpopolnjen besedni zaklad

Najboljši del branja je, da večate in krepite besedni zaklad, ne da bi se za to zares trudili. Brez knjig je to mogoče le z aktivnim učenjem novih besed in obstaja več možnosti, da bi naučeno pozabili. Še bolje se to obrestuje pri otrocih, ki spoznavajo svet in se učijo. Zapakirajte torej učenje v branje in poglobite znanje kar zvečer na kavču.

Bolj boste empatični

Knjige vam odpirajo svetove, ki vam jih nihče drug ne more. Tam pridete v stik s situacijami, s katerimi se ne bi nikoli srečali, in liki, s katerimi se poistovetite ali jih z branjem začnete razumeti. Poistovetite se z njihovimi dejanji, razumete tudi kaj slabega, kar naredijo, z njimi trpite, bežite, vas je strah … In začnete izražati empatijo. Tudi z liki, ki so na prvi pogled slabi in npr. ukradejo nekaj iz trgovine. Iz zgodbe ste izvedeli, da je mati samohranilka, ki je izgubila službo … In razumete njeno dejanje. Tako se boste lažje poistovetili in izrazili empatijo z ljudmi, ki vas obkrožajo vsak dan.

Za sproščanje stresa

Branje vam vsaj za nekaj trenutkov omogoči, da pobegnete nekam drugam in pustite težave za sabo. Mogoče branje na začetku povezujete s stresom, saj ste morali brati kot otroci, vendar zdaj lahko sami izbirate, kaj želite in kakšne knjige boste izbrali. Poskusite brati predvsem ob dnevih, ko ste najbolj pod stresom, in opazujte, ali boste odšli sproščeni spat.

Branje upočasni upad kognitivnih funkcij

Upad kognitivnih funkcij je neizogiben in se vam bo zgodil s staranjem. Ne morete ga preprečiti, lahko pa ga zakasnite in poskrbite, da boste mentalno čim dlje v dobri formi. Vse to se zgodi, ker branje skrbi za zdrave možgane, tako kot sestavljanke, križanke, reševanje raznih problemov … Možgani so kot mišica, ki potrebuje stimulacijo, da lahko deluje normalno.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.