Kaj se je premier Golob dogovoril s predstavniki vodstva RTV Slovenija?

Slovenija 27. Avg 202416:43 15 komentarjev
Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob se je v luči napovedanega zvišanja RTV-prispevka danes sestal z vodstvom RTV Slovenija. Po informacijah N1 naj bi šel pogovor v smeri, da bo vlada poskrbela za finančno neodvisnost javnega zavoda. Ob tem naj bi se dogovorili, da bo ministrstvo za kulturo pripravilo izhodišča za spremembo zakonodaje, ki bo zagotovil stabilno financiranje RTV Slovenija. Vlada bo o desetodstotnem dvigu RTV-prispevka odločala še ta teden, predlagano zvišanje pa predstavlja minimalen dvig v primerjavi z naraščanjem stroškov javnega zavoda, so po srečanju sporočili iz premierjevega kabineta.

Da se bo predsednik vlade Robert Golob zaradi napovedanega dviga RTV-prispevka sestal z vodstvom RTV Slovenija, smo na N1 napovedali že pred dnevi. Če vlada želi, da se bo RTV-prispevek prihodnje leto zvišal za deset odstotkov, mora odločitev o tem v skladu z zakonom o RTV Slovenija sprejeti najkasneje do prvega septembra.

Predlog, s katerim bi se RTV-prispevek s prvim januarjem 2025 s sedanjih 12,75 evra dvignil na 14,02 evra, so v medresorsko usklajevanje poslali na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko iz vrst Levice. Poziv za dvig RTV-prispevka je na vlado naslovilo vodstvo RTV Slovenija, vendar pa koalicija o zvišanju RTV-prispevka doslej ni bila usklajena.

Na ministrstvu za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča iz kvote Gibanja Svoboda so namreč prejšnji teden izrazili nestrinjanje s tem, da se finančni položaj javnega zavoda rešuje samo z dvigom RTV-prispevka. Kot so poudarili, bi bilo financiranje RTV Slovenija treba urediti celovito in pri tem nasloviti več izzivov, ki bi pripomogli k boljšemu delovanju ter upravljanju največje kulturne in medijske institucije v državi.

Neuradno: Vlada bo poskrbela za finančno stabilnost RTV Slovenija

Da denar ne bo rešil vseh problemov, s katerimi se sooča RTV Slovenija, je večkrat dejal tudi premier Golob. “Na primeru zdravstva smo videli, da več denarja ni pomagalo pri tem, da bi se zadeve rešile. Kvečjemu so se nekateri problemi še zaostrili. Verjamem, da bi se v primeru RTVS lahko ponovil isti scenarij,” je nedavno poudaril predsednik vlade, ki je pred odločitvijo vlade o dvigu RTV-prispevka na pogovor povabil vodstvo RTV Slovenija.

V kabinetu predsednika vlade so po srečanju pojasnili, da je vodstvo javnega zavoda premierja Goloba seznanilo z izzivi, s katerimi se sooča javni zavod, ter mu predstavilo nadaljnje korake pri uvajanju sprememb pri delovanju RTV Slovenija. Sestanka sta se udeležila tudi finančni minister Klemen Boštjančič in kulturna ministrica Asta Vrečko, ki v zadnjih dneh glede dviga RTV-prispevka nista našla skupnega jezika.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi pogovor kljub temu šel v smeri, da bo vlada poleg programske poskrbela tudi za finančno neodvisnost javnega zavoda. Ob tem naj bi se dogovorili, da bo ministrstvo za kulturo pripravilo izhodišča za novi zakon o RTV Slovenija, ki bo med drugim zagotovil stabilno financiranje javne radiotelevizije. Za kakšne spremembe gre, še ni jasno.

RTV
Javni zavod RTV Slovenija (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Da je poleg dviga RTV-prispevka nujno potrebna tudi sprememba zakonodaje, ki bo javnemu zavodu omogočila uvajanje sprememb, s katerimi bo RTV Slovenija postala moderen in kakovosten javni medij, so po srečanju poudarili tudi v premierjevem kabinetu in dodali, da bodo spremembe omogočile tudi dolgoročno stabilno in neodvisno financiranje javnega zavoda.

Vlada bo o dvigu višine prispevka odločala še ta teden, v Golobovem kabinetu pa so pojasnili, da gre za minimalno povišanje v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov RTV Slovenija zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotka. Višina RTV-prispevka se namreč ni spremenila od leta 2012. Ali bo vlada predlog za desetodstotno zvišanje RTV-prispevka obravnavala že na sredini seji, zaenkrat še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje