Kako Aleš Hojs odgovarja nesojenemu ljubljanskemu županu, ki je zapustil SDS?

Slovenija 23. Okt 202420:23 17 komentarjev
Milan Brglez in Aleš Hojs - soočenje evropske volitve
Aleš Hojs (Foto: Aljaž Uršej)

Podpredsednik največje opozicijske stranke in bivši notranji minister Aleš Hojs se je ostro odzval na današnji izstop Igorja Horvata iz SDS. Horvatu, ki se namerava pridružiti novi stranki Anžeta Logarja, je očital, da si je poskušal s pomočjo SDS tik pred izstopom iz stranke zagotoviti dobro plačano mesto v svetu zavoda Lekarne Ljubljana. Vaše dejanje je naravnost zavržno, ostajam brez besed, je zapisal Hojs.

Kot smo poročali na N1, se je po Anžetu Logarju, Evi Irgl in Dejanu Kalohu za izstop iz stranke Janeza Janše odločil tudi ljubljanski mestni svetnik in bivši kandidat SDS za župana prestolnice Igor Horvat. Kot je potrdil za N1, se namerava pridružiti Logarjevi novi stranki.

Izstop Horvata v vrstah najmočnejše opozicijske stranke ni ostal neopažen. Podpredsednik Janševe stranke in nekdanji notranji minister Aleš Hojs je namreč Horvatu poslal ostro pismo.

Hojs, ki je na čelu ljubljanskega odbora SDS februarja 2023 nasledil Logarja, je v njem izrazil prepričanje, da Horvatova odločitev o odhodu iz stranke ni bila sprejeta čez noč, in dodal, da ga nekatera njegova dejanja izjemno presenečajo.

Hojs: Vaše dejanje je naravnost zavržno

“Pred dobrim tednom ste me klicali in želeli podporo (ter jo tudi dobili!) za vašo kandidaturo v svet zavoda Lekarne Ljubljana. Ker enostavno ne verjamem, da pred tednom niste vedeli, kako se boste v kratkem odločili glede članstva v naši stranki, mi je, ko danes premišljujem o najinem pogovoru, vaše takratno dejanje naravnost zavržno,” je zapisal Hojs.

Horvatu je očital, da si je poskušal s pomočjo stranke tik pred zdajci zagotoviti dobro plačano mesto v javnem zavodu. “Ostajam brez besed,” je poudaril Hojs in Horvata pozval, da naj po izstopu iz stranke odstopi kot mestni svetnik.

“Bili ste izvoljeni na listi SDS, za listo so volili tisti, ki so v našem programu prepoznali program in vrednote, ki so jim namenili svoj glas, in ne kot samostojni svetnik. Po pregledu rezultatov preferenčnih glasov ugotavljam, da tudi teh niste bili deležni toliko, da bi se neposredno uvrstili v mestni svet. Pošteno in korektno bi bilo, da mesto prepustite naslednjemu na listi,” je Horvatu sporočil Hojs.

Igor Horvat
Igor Horvat (Foto: Stanko Gruden)

Horvat bo v prihodnje deloval kot samostojni svetnik

Horvat je novico o svojem izstopu iz SDS danes sporočil prek družbenega omrežja X. “Po temeljitem razmisleku sem prišel do spoznanja, da je čas za novo pot. Pot je jasna, gremo naprej,” je zapisal Horvat, ki je bil član Slovenske demokratske stranke 17 let. Kot je sporočil, obenem izstopa tudi iz svetniškega kluba ljubljanskega odbora SDS.

V ljubljanskem mestnem svetu bo Horvat v prihodnje deloval kot samostojni svetnik. Kot je pojasnil za N1, se je za izstop iz SDS odločil, ker Slovenija potrebuje politično sredino, ki bo presegla ideološke delitve ter se osredotočila na razvojne teme. Po informacijah N1 naj bi poleg Horvata svetniško skupino SDS zapustil še en mestni svetnik.

Horvat je bil sicer eden od javno manj izpostavljenih članov SDS. Na lokalnih volitvah leta 2022 je kandidiral za župana Ljubljane, z dobrimi šestimi odstotki glasov pa se je uvrstil šele na četrto mesto med kandidati. Poleg Zorana Jankovića sta ga prehitela tudi Nataša Sukič in Aleš Primc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje