Poslovanje RTV Slovenija: do avgusta 1,1 milijona več odhodkov kot prihodkov

Slovenija 25. Sep 202407:19 > 22:05 0 komentarjev
Radiotelevizija Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Svet Radiotelevizije Slovenija je izvedel, kako je zavod posloval od januarja do avgusta letos. Predsednica uprave Natalija Gorščak je povedala, da je imel zavod 1,1 milijona več odhodkov kot prihodkov.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je od januarja do avgusta beležila nekaj nad 97,7 milijona evrov prihodkov in nekaj nad 98,9 milijona evrov odhodkov. Odhodkov je bilo tako nekaj nad 1,1 milijona več kot prihodkov, je na današnji seji sveta RTVS dejala predsednica uprave Natalija Gorščak, ki je predstavila poročilo o poslovanju v omenjenem obdobju.

Leto želijo po besedah Gorščak skleniti z izravnanimi prihodki in odhodki, zavod pa konec avgusta ni bil zadolžen, izhaja iz poročila, s katerim se je svet seznanil na današnji seji.

V nadaljevanju so se seznanili s poročilom o realizaciji programsko-produkcijskega načrta v prvih osmih mesecih letos. Iz njega izhaja, da so v programu Televizije Slovenija najširši krog gledalcev pritegnili večji in odmevnejši športni in razvedrilni dogodki, pa tudi nekatere redne informativne in razvedrilne oddaje. Med štirimi zadnjimi poletnimi olimpijskimi igrami so najvišjo povprečno gledanost dosegle letošnje v Parizu.

Uprava naj bi predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2025 svetu zavoda posredovala oktobra, je ocenila Gorščak.

Rahel padec gledanosti pripisujejo upadu premiernega programa

Člani sveta so obravnavali tudi analizo vzrokov za padec gledanosti programov Televizije Slovenija v prvem polletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prvim trem programom se je v analiziranem obdobju gledanost znižala za 0,1 odstotne točke.

Na RTVS vidijo enega od pomembnejših vzrokov za padec v tem, da je bilo v prvem polletju predvajanih okoli 344 ur manj premiernega programa v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Premierne oddaje informativnega programa so ob zmanjšanih sredstvih v analiziranem obdobju povečale povprečno gledanost, gledanost osrednjega informativnega bloka pa se je nekoliko zvišala. Padla pa je gledanost zunanjepolitične oddaje Globus, izhaja iz analize.

Kaj bo z globusom

Nekateri člani sveta so razmišljali, kako bi gledanost Globusa lahko zvišali. Predsednik sveta Goran Forbici je dejal, da po ugotovitvah iz analize zahtevne teme ne pritegnejo gledalcev. “A po drugi strani potrebujemo resno zunanjepolitično oddajo, ki odpira najtežje teme,” je dejal. “Meja je tanka,” je posvaril.

Direktorica nacionalne televizije Ksenija Horvat je poudarila, da je oddaja pomembna in da je obravnava zahtevnih tem na mestu. Vendar jih zaradi omejenih sredstev ne raziskujejo novinarji na terenu, ampak uporabljajo druge posnetke. Na tak način je po njenem pojasnilu težje predstaviti vsebine tako, da bi gledalci lahko podoživeli dogajanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!