Kako se bo državni zbor lotil preklica referenduma o JEK2?

Slovenija 22. Okt 202411:56 > 13:24 0 komentarjev

Po predlogu SDS in Gibanja Svoboda za preklic referenduma o JEK2 je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pojasnila možnosti, ki jih imajo poslanci, da referendum prekličejo. Kot je povedala, odloka ni mogoče razveljaviti z umikom ali ga preklicati, lahko pa poslanci sprejmejo nov odlok, ki bo že sprejetega razveljavil. Po besedah Klakočar Zupančič bi lahko novi odlok v parlamentarno proceduro vložili že danes.

Potem ko je SDS v ponedeljek koalicijo pozvala, naj prekliče posvetovalni referendum o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), kasneje pa so naklonjenost preklicu referenduma izrazili tudi v koaliciji, so danes v parlamentu pregledali svoje možnosti. Že včeraj je namreč pravnik Miro Cerar ocenil, da je referendum še mogoče preklicati, a bi to moral DZ storiti še pred začetkom uradne referendumske kampanje. Ta bo uradno stekla v petek.

Tako je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič danes pojasnila, da odloka ni mogoče razveljaviti z umikom zahteve za razpis referenduma ali ga preklicati. “Možna je druga pot: DZ lahko sprejme odlok o prenehanju veljavnosti prej sprejetega odloka. Predlagatelj je lahko v tem primeru tudi en sam poslanec,” je poudarila. Državni zbor o tem novem odloku odloča skladno s poslovnikom oziroma tako kot o vsakem drugem aktu. “To je tista zakonodajna ali pravna pot, ki bi lahko izničila učinke trenutno veljavnega odloka,” je povedala.

Jedrska elektrarna krško drugi blok Jek2
Foto: Skica načrtovanega JEK2/Gen energija

Na vprašanje, ali morajo poslanci ta odlok sprejeti pred petkom, ko se začne referendumska kampanja, je Klakočar Zupančič odgovorila, da obstajajo različna pravna mnenja. “Kolikor je meni znano, naj bi bil predlog vložen danes,” je dodala. O tem je obveščena tudi zakonodajno-pravna služba, ki bo hitro dala svoje mnenje. Že jutri bi predlog lahko obravnavali na kolegiju predsednice, nato bo sledila seja matičnega delovnega telesa. Na plenarni seji pa bi predlog lahko obravnavali v četrtek, je naštela predsednica DZ.

Kdo bo prvopodpisani pod predlog, še ni znano. “Pri vsebinskih zadevah ne sodelujem. Predvidevam pa, da bodo isti predlagatelji kot pri prvem odloku,” je rekla. Klakočar Zupančič je še pojasnila, da preklic odloka o referendumu ne pomeni, da referendumi o JEK2 v prihodnje ne bi bili mogoči.

Klakočar Zupančič je še poudarila: “Pravno in postopkovno je parlament vse naredil pravilno. Ničesar ni naredil brezglavo. Vsak korak v postopku je bil premišljen. O vsakem koraku sem se – govorim o pravnem vidiku – posvetovala.” Dodala je, da vedno poda pravno argumentacijo, ki je osnova za sprejeto odločitev. O vsebinski plati pa predsednica DZ ni želela odgovarjati, saj pri vsebini tega referenduma ni bila udeležena.

Zaradi objave posnetka dogovarjanja poslanskih skupin je državni zbor policijo obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja oz. nezakonitega zvočnega snemanja, je še povedala Klakočar Zupančič.

Janez Cigler Kralj je pred tem v državnem zboru poudaril, da NSi še vedno zagovarja jedrsko možnost. “Ker to vidimo kot eno ključnih prioritet, menimo, da morajo postopki za referendum teči tako, da bodo brez sence dvoma. Verjetno je najbolje, da se v teh okoliščinah referendum umakne,” je rekel vodja poslanske skupine. Napovedal je, da bodo poslanci NSi podpisali predlog, da se referendum umakne.

Izpostavil je, da je vprašanje, pri katerem se je poenotila skoraj celotna politika. Od pristojnih institucij pričakuje, da bodo preiskale nedovoljeno snemanje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!