Koronavirus: “Stanje pod nadzorom, prvo navodilo pride jutri”

Koronavirus 06. Jul 202209:38 > 12:58 2 komentarja

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta predstavila vlogo ministrstva pri obvladovanju epidemije covida-19. Ustanovljena je bila nova strokovna skupina, ki bo pod vodstvom Matjaža Jereba skrbela za koordinacijo bolniških postelj. Le tretjina hospitaliziranih trenutno zdravljenje potrebuje zaradi koronavirusa, pri drugih je hospitalizacija potrebna zaradi zapletov pri osnovnih, kroničnih boleznih. Sistem bolniških postelj, namenjen covidnim bolnikom, bo bolj regionalen: vsaka bolnišnica bo covidnim bolnikom namenila določen odstotek svojih postelj.

Vodenje epidemije bo slonelo na priporočilih stroke. “Zavedamo se vloge NIJZ in ministrstva. V torek je bila ustanovljena skupina za koordinacijo postelj, ki jo bo vodil Matjaž Jereb,” je povedal minister Danijel Bešič Loredan. Gre za strokovnjake, ki pokrivajo vse področja zdravstvenega sistema, sestajali se bodo tedensko.

V skupini bodo sodelovali še Renata Rajapakse, Tanja Petkovič, Gregor Prosen, Polona Gams, Tadeja Kotar, Matjaž Vogrin, Alenka Strdin Košir, Robert CarottaBiserka Simčič in Janja Perme Hajdinjak.

“Gre za to, da bodo navodila o obravnavi covidnih bolnikov jasna,” je dodal in povedal, da navodilo o tem pride že jutri. Ponovil je, da je namen ministrstva, da se covid umesti v zdajšnji zdravstveni sistem in da se ljudem sporoči, da so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij. “Ni izrednih razmer, ni izrednega stanja, ni posebnega poudarka na koronavirusu, ampak imamo stanje pod nadzorom. Danes smo se o vsem pogovorili na strokovni ravni,” je rekel.

Skupina je sestavljena široko, v njej so predstavniki bolnišnic, navadnih in intenzivnih oddelkov, ter predstavniki zdravstva zunaj bolnišnic, je rekel Jereb. “Vsi bolniki, tako s covidom kot brez njega, morajo biti ustrezno obravnavani. Prepričan sem, da bomo v tem uspešni,” je dodal.

Odgovornosti je treba razmejiti, a sodelovanje skupin mora biti tesno, je povedal vodja strokovne skupine za obvladovanje epidemije Mario Fafangel. V Evropi so številke vse višje, predvsem na račun novih podrazličic omikrona. V Avstriji in Nemčiji se trend ustavlja, Portugalska je že presegla vrh. Slovenija se lahko zato odzove temu primerno. “Trendu naraščanja primerov ne sledi naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah,” je poudaril. Ključno je omejevanje hudih potekov. V naslednjih štirih tednih lahko pričakujemo povečano število okužb.

Ob predstavitvi strokovne skupine je sicer epidemiolog Mario Fafangel pojasnil paleto petih ukrepov za obvladovanje epidemije covida, o katerih se bo posameznik prostovoljno odločal ob upoštevanju kapitala dosežene imunosti. Gre za cepljenje, izolacijo, zračenje, delo na domu ter nošenje maske za zaščito sebe in drugih. Nova strokovna skupina, v katero so vključili strokovnjake z različnih področij, bo tehtala priporočila delovnih skupin. Prvič se bodo sestali na začetku julija, prve usmeritve bodo predstavili avgusta.

Carotta: Sistem bo bolj regionalen

V. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen je povedal, da je delo začela interdisciplinarna strokovna skupina. Znotraj nje bo oblikovanih deset strokovnih podskupin. “Biti moramo pripravljeni. Vso energijo namenjamo pripravi in medsebojnemu povezovanju. Smo na istem čolnu, sodelovanje med nami je izjemnega pomena,” je rekel. Javnost bodo o svojem delu redno obveščali.

“Iz vala v val je bila bolezen drugačna in je prizadela različne skupine,” je rekel Robert Carotta, pristojen za bolniške postelje. “Sistem bo bolj regionalen, vsaka bolnišnica bo morala zagotoviti delež postelj za covidne bolnike. Ko bo bolnišnica presegla določen odstotek, bomo bolnike premeščali,” je pojasnil. Regije so imele tudi v prejšnjih valovih različne obremenitve, je spomnil.

Tanja Petkovič, predstavnica domskih zdravnikov, je izpostavila, da so prav v teh ustanovah nameščene najranljivejše skupine prebivalcev. “Jesen gledamo v luči čim večje preventive, tudi s cepljenji, ne samo proti covidu, ampak tudi gripi in pljučnici,” je rekla. Stanovalcem želijo omogočiti čim bolj normalno življenje in možnost obiskov.

Kdo bo imel ključno vlogo? Strokovna skupina ne bo delala sama, ampak bo oblikovala delovne skupine, je odgovoril Eržen. “Ve se, kdo ima odločevalsko vlogo. To je ministrstvo. Nič ne bo prepuščeno naključju. Ministrstvo ali NIJZ se ne bosta prepustila toku okužb,” je rekel Bešič Loredan. Fafangel pa je dodal, da bo delovala le ena skupina na NIJZ, ki jo vodi on. Komunikacija bo potekala prek le enega kanala. “Skrbimo za to, da ne bo kaosa. Navodila so bila jasna,” je še rekel minister.

Covid različne skupine prizadene različno, to je težava, ki smo jo imeli pri obvladovanju epidemije ves čas, je rekel Fafangel. Najranljivejšim, imunokompromitiranim, priporočamo cepljenje, že drugi poživitveni odmerek. “Številke jasno govorijo, kako je tveganje obvladljivo,” je povedal. Cepljenje je dobro tudi za vse, ki so starejši od 60 let. Hkrati je opozoril na nenošenje mask in solidarnost.

Le tretjina hospitaliziranih potrebuje zdravljenje zaradi covida

Dve tretjini bolnikov, ki se zdravijo na covidnih oddelkih, je hospitaliziranih zaradi drugih zdravstvenih stanj, je pojasnil Jereb. Tretjina bolnikov ali celo manj pa ima v osnovi problem zaradi virusne okužbe. Covidnih pljučnic pri teh bolnikih v obliki, kot so bile v drugem, tretjem in četrtem valu, je zelo malo. “Če že, gre za imunokompromitirane bolnike,” je dodal Jereb. Tudi danes prevladujejo starejši bolniki, ki pogosto potrebujejo hospitalizacijo zaradi poslabšanja druge osnovne, kronične bolezni.

Težav z dobavami zdravil, za zdravljenje bolj rizičnih bolnikov, trenutno ni. V kratkem se pričakuje tudi dobava novih zdravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje