Kako so o Ursuli von der Leyen glasovali slovenski evroposlanci

Evropske Volitve 18. Jul 202417:35 2 komentarja
Prva skupna fotografija slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu
Foto: Evropski parlament

Ursula von der Leyen je bila ponovno izvoljena za predsednico Evropske komisije. Kako so glasovali slovenski evroposlanci?

Evropski poslanci so danes Ursuli von der Leyen podelili vnovičen mandat na čelu Evropske komisije. Predsednica bo še naslednjih pet let.

Slovenski poslanci so v odzivih po vnovični izvolitvi Ursule von der Leyen na čelo Evropske komisije zadržani, nekateri tudi ostri.

Romana Tomc (EPP/SDS) je v odzivu zapisala, da von der Leyen “nikoli ni bila naša izbira”. Meni, da bo morala predsednica Evropske komisije v novem mandatu pokazati drugačno politiko kot doslej in takšno, kot jo pričakujejo volivci. “Njeno delo bomo skrbno spremljali in poskrbeli, da bodo naše zahteve v celoti izpolnjene,” je napovedala.

Njen strankarski kolega Branko Grims (EPP/SDS) pa je izrazil obžalovanje, da je večina v Evropskem parlamentu danes zamudila zgodovinsko priložnost, da bi spoštovala odločitev evropskih volivcev, ki da si želijo drugačno, bolj desno politiko. Sam besedo, dano volivcem, da bo nasprotoval nadaljevanju sedanje, po njegovem mnenju za Evropo uničujoče politike, spoštuje, je zapisal na družbenem omrežju X in priložil fotografijo glasovnice, s katere je razvidno, da je glasoval proti.

Enako je storil Milan Zver (EPP/SDS) in pripisal, da je držal predvolilno obljubo stranke SDS. Po njegovem mnenju bo von der Leyen vse, kar je “zavozila” v prejšnjem mandatu, v novem težko popravila z “enakimi levosučnimi političnimi sopotniki”.

Četrta evropska poslanka iz SDS Zala Tomašič pa je že v minulih dneh dejala, da von der Leyen njenega glasu ne bo dobila.

Von der Leyen prav tako ni podprl Matjaž Nemec (S&D/SD). Njena vnovična izvolitev ne prinaša spodbudnega sporočila, je zapisal v izjavi po glasovanju. Pohvalil je sicer napoved komisarja za stanovanjsko politiko, a je, podobno kot pri ostalih njenih obljubah, skeptičen do realizacije, je navedel. Prav tako je po mnenju Nemca današnje glasovanje pokazalo, da so za velik del poslancev kompromisarstvo ter všečne politike prva izbira njihovega delovanja ter da se je pragmatizem, tudi za ceno negiranja temeljnih vrednot EU, močno zajedel v vrh politik evropske skupnosti. Pričakuje pa, da bodo vsi poslanci izpolnili svojo temeljno odgovornost ter skladno s pristojnostmi bdeli nad delom Evropske komisije ter opozarjali na odmike od pravil EU.

Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), von der Leyen prav tako ni podprl, ji je po izvolitvi zaželel uspešno delo. Obenem upa, da bo prisluhnila tudi glasovom, ki kličejo po bolj ambicioznih in trajnostnih rešitvah. Sam ima resne pomisleke glede nekaterih njenih usmeritev in vodenja kot tudi transparentnosti Evropske komisije pod njenim vodstvom. Ob izzivih na področju okoljske problematike, podnebnih sprememb in socialne pravičnosti EU potrebuje bolj ambiciozne cilje in odločne ukrepe, von der Leyen pa bo morala izkazovati tudi spoštovanje vrednot, na katerih je utemeljena EU, je navedel.

Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Irena Joveva (Renew/Svoboda) ni razkrila, ali je na tajnem glasovanju podprla von der Leyen. Ponovila je, da je po torkovem pogovoru na štiri oči imela še mnoge zadržke, vendar upa, da se bodo ti med mandatom vsaj zmanjšali. “Če zavez, ki jih je dala, ne bo izpolnjevala, bo morala prevzeti odgovornost,” je med drugim poudarila Joveva. Izrazila je tudi upanje, da se bo smer glasovanj v tem tednu jasno odražala v praksi.

Marjan Šarec (Renew/Svoboda), ki je pred glasovanjem napovedal, da bo glasoval za von der Leyen, je poudaril, da sta s predsednico v preteklosti dobro sodelovala, še posebej je pohvalil njen odziv in hitro pomoč Sloveniji ob lanskih poplavah. Pričakuje, da bo realizirala zaveze, dane v današnjem nagovoru v Evropskem parlamentu, ter da bodo te usmerjene v dobrobit prebivalcev EU. “Kajti če bo uspešna EU, bo uspešna tudi Slovenija,” je sklenil.

Za izvolitev in visoko podporo ji je čestital Matej Tonin (EPP/NSi). V programu za naslednje petletno obdobje je von der Leyen pokazala, da razume sporočilo volivcev, da mora EU postati gospodarsko močna, inovativna in varna, je zapisal na X. Pred EU je mandat vlaganj v inovacije in digitalno gospodarstvo, zeleni dogovor mora postati bolj pragmatičen, meni. EU bo odločno zaščitila svoje zunanje meje, pakt o migracijah in azilu se bo nadgradil tudi z enotnim in učinkovitim sistemom vračanja nelegalnih migrantov, je med drugim zapisal na X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje