Policija: Manj kaznivih dejanj, odkar je na jugovzhodu države več policistov

Slovenija 10. Sep 202410:43 5 komentarjev

Ob porastu števila kaznivih dejanj po državi za občutek varnosti med državljani pomembno vpliva tudi uspešna policijska preiskava. Kako uspešna je slovenska policija pri njihovi preiskavi, sta predstavila vodja sektorja za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Valter Zrinski in načelnik Policijske postaje Kočevje Mario Abram.

V Sloveniji, še posebej v jugovzhodnem delu države, se je v zadnjem obdobju povečalo število kaznivih dejanj, pravi policija. Kot je konec avgusta dejal generalni direktor policije Senad Jušić, je jugovzhodni del države postal bolj varnostno obremenjen, zato je slovenska policija tam povečala prisotnost in poostrila varnost.

V javnosti je pred časom močno odmeval napad na policiste v Kočevju. Napadli so jih pripadniki romske skupnosti, pred dnevi pa smo poročali tudi, da so v romskem naselju Šmihel pri Novem mestu odjeknili streli.

V policiji zagotavljajo, da se zavedajo pomembnosti občutka varnosti med državljani, na ta občutek pa vpliva predvsem število uspešnih preiskav kaznivih dejanj. Kako uspešna je policija na območju Policijske uprave Ljubljana, kamor spada tudi Kočevje, sta predstavila vodja oddelka za splošno kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Valter Zrinski in Mario Abram, načelnik Policijske postaje Kočevje.

Zrinski je poudaril, da se policisti in kriminalisti zavedajo, da kazniva dejanja močno vplivajo na občutek varnosti pri oškodovancih, še posebej pri kaznivih dejanjih zoper premoženje, saj storilci pri vlomih posežejo v osebno integriteto oškodovanca. Zato preiskovanju premoženjske kriminalitete na policiji dajejo še posebno pozornost.

“Naš cilj je, da storilce odkrijemo, nato pa so hitro in učinkovito procesirani. V kolikor ugotovimo, da gre za večkratne storilce, tako imenovane povratnike, v skladu z zakonskimi pooblastili, ki jih imamo, jim preprečimo nadaljnje izvrševanje kaznivih dejanj,” je dejal.

Na območju PU Ljubljana deluje tudi posebna delovna skupina policistov, ki se ukvarja s preprečevanjem in preiskovanjem tako imenovane “ulične kriminalitete”, ob tem pa na policiji poudarjajo, da je preiskovanje tovrstne oblike kriminalitete in dokazovanje odgovornosti zahtevno.

“Policisti redno spremljamo vse varnostne dogodke, jih smiselno razvrščamo in povezujemo v sklope ter analiziramo. S tem lahko določimo teritorialno in vsebinsko povezane varnostne pojave, ki imajo podoben temelj, ter na tej podlagi načrtujemo svoje aktivnosti,” je poudaril Valter Zrinski.

Preiskanost kaznivih dejanj na območju ljubljanske policijske uprave znaša več kot 40 odstotkov, v zadnjih dveh mesecih pa so policisti na tem območju obravnavali skupaj več kot 3.300 kaznivih dejanj zoper premoženje, od tega jih je nekaj manj kot tretjina tudi že uspešno preiskanih.

Zrinski je izpostavil, da je bilo v dobrih dveh mesecih 24 osumljencem odvzeta prostost in odrejeno pridržanje za 128 kaznivih dejanj zoper premoženje. Med njimi je bilo največ vlomov, tatvin, drznih tatvin in ropov. V nadaljevanju pa je naštel nekaj uspešno preiskanih kaznivih dejanj.

Večja prisotnost policije v jugovzhodnem delu države prinesla pozitivne rezultate

Kot je poudaril načelnik PP Kočevje Mario Abram, je nedavna napotitev večjega števila policistov na širše geografsko območje Kočevja, Ribnice in Grosuplja že prinesla pozitivne rezultate policijskega dela. Dejal je, da je bilo poleg vrste izvedenih ukrepov s področja javnega reda na teh območjih, uspešno preiskanih skoraj polovico kaznivih dejanj.

“Vsekakor pa to ni edino delo, ki ga policisti vsak dan opravljamo pri preprečevanju kriminalitete, zagotavljanju javne varnosti ter zagotavljanju občutka varnosti občanom. Ne samo na območju Kočevja, tudi drugod vsak dan opravljamo naloge za zagotavljanje varnosti tako na področju javnega reda, varnosti cestnega prometa ter drugih področjih dela policije v skrbi za zagotavljanje varnosti vsem in za zaščito človeških življenj,” je dejal.

Ob tem je pozval prebivalce, da naj prijavijo kazniva dejanja in tudi morebitne sume, da bi lahko bilo neko kaznivo dejanje izvedeno. Na tak način lahko policija kazniva dejanja prepreči oziroma jih zazna, preišče, storilci pa bodo ustrezno procesirani.

V nadaljevanju pa je naštel še nekaj uspešno preiskanih kaznivih dejanj s področja premoženja na tem območju.

Ker se tudi število kaznivih dejanj, v katera so bili vključeni tudi pripadniki romske skupnosti, povečuje, so o tej problematiki razpravljali poslanci državnega zbora, opozicijska NSi pa je v parlamentarni postopek vložila predlog spremembe kazenskega zakonika, po katerem bi lahko tudi mlajše in starejše mladoletnike zaradi hujših kršitev zakona doletel mladoletniški zapor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje