Kako uspešni so bili dijaki na spomladanskem roku letošnje mature?

Slovenija 11. Jul 202410:00 > 16:49 0 komentarjev
matura
Ob uveljavitvi predloga iz nacionalnega programa bi lahko gimnazijci izbirali, ali bodo maturo iz materinščine opravljali na nižji ali višji ravni. (Foto: BOBO)

Znani so rezultati spomladanskega roka splošne in poklicne mature. Splošno maturo je uspešno opravilo 92 odstotkov kandidatov, poklicno pa 90,2 odstotka kandidatov.

Od skupno 6.294 kandidatk in kandidatov, ki so na 80 šolah v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo uspešnih 92 odstotkov. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8.204 kandidatk in kandidatov uspešno opravilo 90,2 odstotka. Na splošni maturi je vse točke doseglo 20 kandidatov, na poklicni 76, so danes sporočili na novinarski konferenci.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, pojasnil, da se delež uspešnih na maturi v zadnjih treh letih ni bistveno spreminjal. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja, je prepričan.

Letos je bilo namreč na splošni maturi v spomladanskem roku uspešnih 92 odstotkov vseh kandidatov, v lanskem letu jih je bilo uspešnih 91,6 odstotka, leta 2022 pa 92 odstotkov, kažejo podatki Državnega izpitnega centra. Tudi pri poklicni maturi se je delež uspešnih gibal pri okoli 90 odstotkih.

Mednarodno maturo, ki poteka na štirih gimnazijah, je opravljalo skupaj 73 dijakov iz Slovenije in 48 tujcev. Med njimi jih je kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 od skupaj 45 točk. Izjemen uspeh, torej vseh 45 točk, so dosegli štirje kandidati, je dejal Felda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!