Poklukar: Z Dnevi cepljenja smo preprečili približno 300 smrti

Koronavirus 24. Dec 202111:56 > 12. Jan 2022 10:47 1 komentar
Janez Poklukar
N1

V četrtek se je zaključila petdnevna akcija Dnevi cepljenja, med katero se je skupno cepilo več kot 76 tisoč posameznikov. Izmed njih je prvi odmerek cepiva prejelo skoraj pet tisoč ljudi. Minister za zdravje Janez Poklukar meni, da je bila akcija uspešna, pravi pa, da je treba na zastavljeni poti vztrajati.

V četrtek je bil zadnji dan kampanje Dnevi cepljenja, s katero so na ministrstvu za zdravje želeli prebivalce Slovenije spodbuditi k cepljenju proti covidu-19 in jim to čim bolj približati.

Na cepilnih mestih so cepili s podaljšanim delovnim časom, v vsaki regiji pa je obratovalo tudi eno cepilno mesto, kjer so cepili ponoči. “Za nami je težko leto, zato sem še toliko bolj vesel, da ga končujemo z dobrimi novicami akcije cepljenja,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ponovil je, da je bil cilj akcije doseči zadostno precepljenost in obvarovati bolnišnice ter se zahvalil vsem lokalnim skupnostim, ki so v teh dneh v lokalnem okolju pristopile k občankam in občanom.

“Brez zdravstvenih delavcev, njihove požrtvovalnosti in truda prav tako ne bi bili pri obvladovanju epidemije tako uspešni, kot smo ta trenutek,” se je še posebej zahvalil zdravstvenim delavcem in njihovim domačim. Zahvalil se je tudi medijem, ki so po njegovih besedah o akciji “pozitivno informirali”.

Število okužb z različico omikron v Sloveniji narašča. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so potrdili 37 novih primerov okužbe z različico omikron. Skupaj so z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej potrdili 65 primerov okužbe s to različico. NLZOH je največ primerov potrdil na Gorenjskem in Primorskem, še povzema STA.

Po prvi odmerek skoraj 5 tisoč oseb

Poklukar je navedel, da se je od 19. do 23. decembra proti koronavirusu cepilo 76.544 oseb. Od tega je bilo približno 20 odstotkov več moških kot žensk, najintenzivneje pa se je cepila starostna skupina nad 50 let, kar je po besedah ministra pravilno. Dve tretjini cepljenih sta bili v tej starostni skupini, medtem ko je bila preostala tretjina v starostnih skupinah pod 50 let. Prvi odmerek je prejelo skoraj 5 tisoč oseb, nekaj manj kot 7500 oseb pa se je cepilo z drugim odmerkom.

Preprečili 2000 hospitalizacij in 500 sprejemov v intenzivne enote

“To pomeni, da smo s to akcijo prihranili 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in približno 300 smrti,” pravi minister Poklukar. “Z vidika omikrona pa moramo vztrajati na tej poti in zasledovati cilj 80-odstotne precepljenosti celotne populacije,” je poudaril minister in k cepljenju pozval tudi v naslednjih dneh.

Napovedal je podobne akcije tudi v prihodnje, vendar bodo te bolj usmerjene proti posameznim segmentom in skupinam v družbi, ki bi to cepljenje potrebovale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje