Takšne so posledice toče na Dolenjskem: razbita stekla in pobeljena tla

Slovenija 01. Jul 202413:45 > 19:10 11 komentarjev

Nad Slovenijo so se razbesnele nevihte. Najmočnejša je po podatkih agencije za okolje nastala na Dolenjskem, kjer je padala debela toča. Vozniki so poročali o razbitih vetrobranskih steklih, ponekod je uničen pridelek, na fotografijah je videti tudi luknje, ki jih je toča naredila v strehah.

Napovedi meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) so se uresničile. Dele države so že dopoldne zajele nevihte, ki so se posebej močno razbesnele na Dolenjskem. Kot je Arso zapisal v objavi na družbenem omrežju X, je na tem koncu nastala najmočnejša popoldanska nevihta. “Radarska odbojnost nakazuje veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra,” so poudarili vremenoslovci in njihova napoved se je uresničila. Nevihta se je pozneje pomaknila severno do Novega mesta in nadaljevala pot čez Hrvaško, kjer je prav tako padala toča.

Nevihtno vreme je povzročilo težave v prometu. Bralki Staši Bizjak je toča razbila vetrobransko steklo. Kot je dejala, so bile razmere pri Novem mestu proti Zagrebu grozljive, vetrobranska stekla so bila na večini avtomobilov razbita.

Toča na Dolenjskem
Foto: Staša Bizjak

Po objavah v Facebookovi skupini Policijske kontrole Dolenjska sodeč, so se ljudje ustavljali pod nadvozi, čeprav je to prepovedano. Tudi v Zavodu Reševalni pas so na družbenem omrežju X zapisali, da je bila vidljivost v času nevihte na Dolenjskem slaba, saj je klestila ogromna toča. “Nekateri vozniki pa pod prvi nadvoz, in to na prehitevalnem, voznem in odstavnem pasu. To je smrtno nevarno,” so opozorili.

O sodri pa so poročali iz Ivančne Gorice in Doba pri Šentvidu.

Spodnji posnetki so iz Velikega Gabra, ki leži med Trebnjim in Ivančno Gorico.

Škoda v kmetijstvu bo velika, je videti iz fotografij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje