Kam bomo od srede še lahko šli brez PCT

Koronavirus 13. Sep. 202108:29 > 09:285 komentarjev
Delite:
Aplikacija PCT
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

S sredo Slovenija precej širi rabo pogoja PCT, ki ga bomo potrebovali praktično povsod. Ostaja le še nekaj izjem: brez njega bo med drugim mogoče iti v živilske trgovine, drogerije, lekarne, ki niso v trgovskih centrih, tudi za nujne obiske pri zdravniku potrdilo ne bo potrebno.

Še naprej velja, da otrokom, mlajšim od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati nikjer, starejši pa boste brez pogoja lahko šli:

  • v živilske trgovine, drogerije, lekarne, ki niso v trgovskih centrih,
  • na urgenco,
  • v vrtec, če spremljate otroka,
  • v osnovno šolo, če spremljate učenca prvih treh razredov,
  • v glasbeno šolo, če spremljate učenca do vključno drugega razreda,
  • v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, če spremljate učenca,
  • k zdravniku, če spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter
  • če ste učenec ali dijak, tudi na vožnjo z javnim potniškim prometom.

V vseh primerih je obvezna maska.

Odlok sicer pušča še vrsto odprtih vprašanj, več naj bi bilo znanega po današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje, ki jo bomo spremljali tudi na N1.

Vlada je v odlok zapisala, da PCT ni potreben za primere nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

“Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega središča,” je zapisano v odloku.

Covid-19
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Pogoj PCT se od srede uveljavlja za banke, pošte, bencinske servise, trgovske centre …

Komentari

Vaš komentar