Kandidat za komisarja Tomaž Vesel se bo z Ursulo von der Leyen sestal v sredo

Slovenija 26. Avg 202414:07 3 komentarji
Tomaž Vesel
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel se bo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen sestal v sredo. To bo njun prvi pogovor, ki pa verjetno še ne bo prinesel odgovora na vprašanje, katero komisarsko mesto bo pripadlo Sloveniji.

Slovenski kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel je po naših informacijah dobil obvestilo, da ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na pogovoru v Bruslju pričakuje v sredo. Ure sestanka naj menda še ne bi sporočili.

Veselovo kandidaturo je največja vladna stranka Gibanje Svoboda javno predstavila na aprilskem festivalu na Zbiljah. S soliranjem pa je pri koalicijskih partnericah SD in Levici povzročila nekaj vroče krvi. “Vesel bo težko skupni koalicijski kandidat, če koalicijski partnerji to izvemo iz medijev,” so se tedaj odzvali v SD.

A se je koalicija nato poenotila in je vlada Veselovo kandidaturo soglasno potrdila. Prav tako je Vesel uspešno prestal zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zadeve Evropske unije – podprli so ga vsi člani koalicije, poslanci opozicijskih SDS in NSi pa so se vzdržali.

Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Vesel je na predstavitvi poudaril, da nepomembnega resorja pravzaprav ni in da bo Evropska komisija v novem mandatu doživela tudi določene spremembe glede razporeditve nekaterih portfeljev. Med preferencami je sicer v preteklih tednih izpostavil področje proračuna, administracije, širitve in demokratične ureditve EU.

Sredino srečanje bo prvi pogovor predsednice Evropske komisije in slovenskega kandidata za komisarja Vesela, po pričakovanjih naših virov pa naj odgovora na vprašanje, katero komisarsko mesto bo pripadlo Sloveniji, še ne bi prinesel. Bolj verjetno se jim zdi, da bo Ursula von der Leyen poskušala, da bi Slovenija predlagala še žensko kandidatko za komisarsko mesto. V vladnih vrstah so sicer v preteklosti že večkrat izpostavili, da Slovenija po zakonodaji dveh kandidatov ne more predlagati. Zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije namreč določa, da vlada predlaga kandidata ali kandidatko za člana Evropske komisije.

Vesel je že napovedal, da se namerava po tem, ko bo znano, kateri resor bo dobila Slovenija, sestati tudi z evropskimi poslanci iz Slovenije. Na junijskih evropskih volitvah je štiri od devetih poslanskih mest, ki v Evropskem parlamentu pripadajo naši državi, dobila SDS, dve Gibanje Svoboda, po eno pa Vesna, NSi in SD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje